Iskija
Zanimljivosti

Amalfi, Kapri, ali obavezno i Iskija

Kao i većina turista očaranih fotografijama Amalfi obale na Instagramu, Pinterestu i drugim platformama, prošlog leta sam se uputila ka jugu Italije da osetim autentični duh i zaplivam morem koje okružuju mali gradovi puni istorije. Iako je putovanje bilo nestvarno i prelepo, postoji stvar koju bih mu dodala.

Volim da se izgubim u knjigama, da se poistovećujem sa likovima i živim u drugim epohama. Pa sam za ovo putovanje, naravno, odabrala Elenu Ferante i Napuljsku tetralogiju koja me je redovima dovela do mistične Iskije, ostrva koje je pod sjajem Amalfi obale nepravedno ostalo u senci. Priznaću da, bez obzira na svoje oduševljenje, za Iskiju u tom momentu nisam imala vremena, ali jesam mašte. Zato se nadam da će se i ona uskoro naći na listi mojih posećenih destinacija.

Svoja leta na Iskiji provode većinom Italijani. To je vulkansko ostrvo koje se nalazi nedaleko od Kaprija, može se pohvaliti najboljom napolitanskom hranom, mirnim plažama sa kojih možete uživati u pogledu na Tirensko more, dok ga u vrelim letnjim danima osvežava ostrvski povetarac. Ukoliko se odlučite da putujete na Iskiju, upoznaćete arhetip italijanskog tempa života i neobičan seoski doživljaj u maloj opštini na ostrvu. Baš kao u filmovima.

Talentovani gospodin Ripli

Pored fantastične Ferante, treba pomenuti film Talentovani gospodin Ripli, za sve one koji se sa fantastičnom spisateljicom još nisu upoznali, a strastveni su ljubitelji kinematografije. Džud Lo sprovodi vas kroz opušteni život Italijana, ljudi koji žive svoju tradiciju. Iako film nema srećan kraj, sigurno ste se više puta vraćali kako biste uživali u prizorima. Malim primorskim gradovima, jedrenju i diskretnom italijanskom stilu.

Za razliku od Kaprija, Iskija oskudeva u raskošnim buticima i fensi barovima. Prema mom mišljenu, treba probati i jedno i drugo, pa ću se zato rado vratiti ovom predelu. Osetite duhi Italije, a i onaj sa dodirom modernog doba.

Iskija je takođe poznata po termalnim banjama, vrelim izvorima, prelepim pejzažima i istorijskim lokalitetima. Jedan od najpoznatijih sadržaja je Kastelo Aragoneze, srednjovekovni zamak podignut na steni, koji je povezanom sa glavnim ostrvom vijaduktom. Sa njega se pruža predivan panoramski pogled na okolinu i more.

S površinom od skoro 50 kvadratnih kilometara, ostrvo je dom brojnim šarmantnim selima za istraživanje kao što su Forio, Iskija Ponte ili Kazamićola. Ako se na listu dodaju i bujni vinogradi i napuštene uvale, lako je videti zašto Iskija brzo postaje jedna od destinacija u usponu u Italiji.

Iskija Dva

Ukoliko ste putovali na Iskiju, podelite sa nama svoje iskustvo. Šta mislite, da li čekati leto ili je malo ranije isplanirati?