Kofer
Zanimljivosti

Da li su putovanja bez prtljaga budućnost?

Koliko puta do sada se dogodilo da za putovanje spakujete više stvari nego što je potrebno?

Takva praksa se polako menja i sve je više putnika koji su spremni da ponesu manje kako bi uživali više. Putovanja bez prtljaga jesu budućnost, jer nude veću jednostavnost i praktičnost.

Putovanje počinje sa pakovanjem. Dobro planiranje će vas najbolje spakovati, pa neke destinacije već revidiraju duboko ukorenjenjenu ideju o svim nephodnim stvarima koje nosimo sa sobom na putovanja. Određene destinacije već nude predloge kako da sebi obezbedimo jednostavniji odmor.

Japan Airlines je pokrenuo pilot program koji putnicima daje mogućnost da unapred iznajme odeću za svoj boravak u zemlji, čime se eliminiše potreba za prtljagom i prevozom stvari. „Any Wear, Anywhere?“ akcija traje do kraja avgusta. Ideja je osmišljena tako da putnici koji idu u Japan mogu prijaviti ili nositi minimalno stvari. To znači da avio-kompanija može smanjiti negativan uticaj na okolnu zbog manje težine aviona. Nakon što putnici stignu u Tokio, Osaku ili Fukuoku, odeća se isporučuje u hotele u kojima putnici odsedaju.

Slična ideja razvila se i na Alpima. Zimski sportovi zahtevaju dosta teškog prtljaga. Putnici moraju da ponesu dosta toga kako bi njihov odmor na planinama bio kompletan i kvalitetan. Međutim u odmaralištima širom Francuske, Švajcarske i Austrije pojavljuje se nova ideja. Ostavite opremu kod kuće i iznajmite je u odmaralištu.

U cilju smanjenja prtljaga, takođe i potrebe putnika da ulažu u skupu sportsku opremu, odmarališta i kompanije za iznajmljivanje sada nude putnicima sve potrebno.

Venecija je bila prva destinacija koja je razmotrila zabranu kofera sa točkićima kako bi se bolje očuvale gradske ulice, ali je Dubrovnik ovu ideju sproveo u delo. Ne samo da je zabranjeno vući kofere po jezgru grada, već od novembra grad planira implementiranje sistema za predaju prtljaga na ulazu u istorijsko jezgro i to će se naplaćivati. Na taj način oni žele da skernu pažnju na očuvanje grada.