Putovanje Caretta caretta kornjača_1
Zanimljivosti

Putovanje Caretta caretta kornjača u Turskoj

Turska, mediteranski raj za odmor i dom netaknutih plaža sa zlatnim peskom, tirkiznom vodom i jarkim suncem, spremna je kako za posetioce iz celog sveta tako i za ugroženu vrstu kornjača Caretta caretta. Devedeset devet odsto njihovih gnezdilišta nalazi se u Turskoj i na Kipru, dok je više od dvadeset plaža u Turskoj zaštićeno ne bi li se sprečilo da faktori životne sredine utiču na njih tokom sezone razmnožavanja.

 

Svake godine između maja i avgusta, ljubitelji prirode mogu da posmatraju putovanje ovih neverovatnih morskih stvorenja na kopnu u Turskoj, u kojoj je posmatranje divljih životinja jedno od održivih turističkih iskustava, dok se vraćaju u svoja rodna mesta da polažu jaja na plažama. Od mnogobrojnih plaža koje su pod zaštitom, Iztuzu u Dalijanu kornjače Caretta caretta najviše vole.

 

Iztuzu: najprijateljskija plaža Turske za kornjače

Plaža Iztuzu se nalazi u Kojdžegizu, jednom od CittaSlow gradova Turske. Kada posetioci napuste plažu u 20h, ona se prepušta Caretta caretta kornjačama. U međuvremenu, mladunci, nakon inkubacije,  izlaze iz ljuštura, napuštaju svoja gnezda i lutaju ka moru. Iako posetioci mogu da se opuštaju na ležaljkama na plaži tokom dana, to im nije dozvoljeno onda kada se kornjače gnezde.

 

Na plaži se nalazi i centar za istraživanje, spasavanje i rehabilitaciju, gde se obolele i povređene kornjače leče i puštaju natrag u more. Populacija Caretta caretta kornjača se značajno uvećala tokom poslednjih godina usled zaštitnih mera na ovoj plaži, na kojoj su sve ulazne i izlazne tačke pod kontrolom.

 

Plaža Iztuzu, koja se smatra jednom od najboljih plaža u Evropi, nudi gostima iskustvo odmora, koje obuhvata prirodu sa svojom peščanom plažom i zadivljujućim pogledom kombinujući zelenilo i plavetnilo. Možete uživati u planinarenju, penjanju, odbojci i fudbalu na pesku, a poseta drevnom gradu Kaunosu u Dalijanu, jednom od najimpresivnijih gradova karijske civilizacije, i grobnicama u stenama, koje datiraju iz četvrtog veka, još je jedna od atrakcija za turiste koji putuju u Iztuzu na odmor.

 

Patara: Antički tragovi i Caretta caretta kornjače

Plaža Patara, jedna od najdužih plaža u Turskoj  sa svojom dužinom od 18 km. Takođe je i  bitno stanište za Caretta caretta kornjače. Širom plaže postoje uputstva kako da se dođe do mesta gde se kornjače gnezde.

 

Nakon uživanja u mediteranskom suncu i povetarcu, kupanja u dubokim plavim vodama prostrane plaže Patara, kao i posmatranja Caretta caretta, možete se uputiti na fantastično putovanje kroz vreme u antičkom gradu Patara. Nekada istorijska prestonica Likijskog saveza, koja je ostajala uticajna tokom antičkog, rimskog i vizantijskog perioda, dan danas se ističe svojim monumentalnim građevinama kao što su zgrada parlamenta i pozorišta. Tokom istorije grad je bio centar hodočašća za hrišćane, a zanimljivost je i da je Sveti Nikola, poznat i kao „Deda Mraz“, rođen u Patari.