People hands toasting multicolored fancy drinks - Young friends
Zanimljivosti

Prestonica Srbije – prestonica koktela

Da li će Beograd postati nova prestonica koktela?

U Njujork Tajmsu osvanuo je tekst novinara Dejvida Farlija o srpskoj bartender sceni. Ovaj novinar bio je oduševljen beogradskim koktel barovima pa je tako i ovaj tekst nastao. Beograd je ubedio Farlia da se razvija u jedan od najboljih koktel gradova u Evropi.

Farli je u ovom tekstu pomenuo vibrantnu beogradsku scenu iz dvadesetih godina prošlog veka. Takođe je naveo da je  razvrat beogradskog noćnog života presušio tokom Drugog svetskog rata, a i u narednim decenijama.

„ U poslednjih desetak godina, nešto se promenilo. Prestonica Srbije je preplavljena izvanrednim lokalima i tiho se razvija u jedan od najboljih gradova za koktele u Evropi. Strani posetioci počeli su da dolaze ovde kako bi probali i klasične i inovativne koktele u intimnim barovima, u kontrastu sa mnogo bučnijom scenom od pre jednog veka, kada su ovde, radi žestokog provoda, dolazili i ljudi poput Žozefine Beker“ naveo je novinar Njujork Tajmsa, Dejvid Farli.

Obišao je najbolje barove u Beogradu i u njima probao signature koktele, razgovarao sa barmenima i svoje utiske preneo čitaocima Njujork Tajmsa.

Iz ovog teksta izdvojićemo Hanky Panky bar i iskusnog barmena Miroslava Popova. Svoje iskustvo počeo je da stiče u cenjenom Bar Centralu, sedištu Udruženja barmena Srbije. Međutim, ovo je komponenta koja odlikuje većinu barmena koji su pomenuti u ovom tekstu.

Na spisku najboljih koktel barova u Beogradu prema mišljenu novinara Njujork Tajmsa našli su se i legendarni Druid i Kultura Bar kao i Beogradski koktel klub.