Closeup shot of a wooden miniature old airplane with a blurred background
Zanimljivosti

Više na pisti nego u oblacima

Da li ste se ikada pitali koliko traje najkraći let na svetu?

Prema Ginisovoj knjizi rekorda najkraća redovna avio-linija na svetu traje 90 sekundi, to je putovanje od svega 2.7 kilometara.

Avio-linija između ostrva Westraya i Papa Westraya smatra se najkraćim letom na svetu koji ni po čemu nije sličan standardnim letovima. Razlikuje se po tome što je pilot odmah ispred putnika, a kabinu deli osmoro ljudi. U ovim letelicama nema toaleta, nema stjuardesa, pa čak ni obroka.

Avio-kompanija Loganair upravlja Orkney Interisland uslugom i saobraća od mesta Kirkvol do Severnih ostrva u Škotskoj. Svako ostrvo na severu Škotske, u arhipelagu Orkni autentično je na svoj način. Ostrva su savršena za posmatranje ptica, odmor na plaži ili šetnje pored svetionika. “Skoknuti” sa ostrva na ostrvo moguće je zahvaljujući Orkney Interisland kompaniji.

Putovanje se obavlja dva do tri puta dnevno, povezuje Westray, ostrvo na rubu škotskog severnog arhipelaga Orkni, s manjim, još udaljenijim ostrvom Papa Westray. Tokom cele godine, to je spas za osamdesetak ljudi koji žive na ostrvu. Leti takođe dovodi turiste, uglavnom jednodnevne izletnike, koji žele da iskuse vožnju avionom.