US-ART-KAPOOR
Zanimljivosti

Njujorški pasulj

Njujork je skoro petnaest godina čekao da dobije atrakciju po kojoj je zapravo Čikago poznat. Da, dobro ste pomislili. Radi se o čuvenom „pasulju“, delu poznatog britanskog umetnika Aniša Kapura.

Nakon velikog isčekivanja, „pasulj“ je zasijao i na uglu ulica Church i Leonard u Tribeki. „Njujorški pasulj“ visok je 5.8 metara na najvišoj tački i procenjuje se da je njegovo stvaranje koštalo između 8 i 10 miliona dolara.

U Čikagu se ova atrakcija nalazi na javnom trgu u Milenijum parku, ali je u Njujorku ipak malo specifičnija. „Pasulj“ je uklesan ispod nadstrešnice luksuzne stambene zgrade 56 u ulici Leonard poznatije kao „Kula Dženga“.  Dizajnirala ju je poznata švajcarska arhitektonska firma Herzog & de Meuron za kompaniju za razvoj nekretnina Alexico Group. Kapurova skulptura je i poručena od strane ove firme.

Razlike sa projektom u Čikagu su u sastavljanju i instalaciji, kao i u činjenici da umesto jednog velikog potpornog okvira, svaka kriška ima svoj individualni okvir. Kada bude završena, cela skulptura će biti okačena sistemom kablova i opružnih elemenata tako da će moći da se lagano pomera sa promenama temperature i opterećenja vetrom i snegom.

Dok ova atrakcija u Čikagu nosi ime  „Kapija oblaka“, u Njujorku još čeka svoje.

 

Autor Fotografije: Timothy A. Clary / AFP