EDIN, UNITED KINGDOM - Oct 04, 2018: low angle Edinburgh tall buildings in center town, Scotland
Zanimljivosti

Ulice iz filmova o Hari Poteru

Topla praznična atmosfera ne može se zamisliti bez Hari Poter filmskog maratona. Dok gledamo filmove o izvrsnom dečaku čarobnjaku i njegovim prijateljima poželimo da se bar na tren nađemo u okruženju kao na ekranu. Jedan od najlepših gradova Evrope poslužio je kao inspiracija pri kreiranju značajnih lokacija u ovim filmovima. Na veliku sreću ako ga posetimo možemo steći utisak da se nalazimo u filmu, a govorimo o fascinantnom Edinburgu.

Smešten među stenovitim brdima i liticama sa kojih se pruža pogled na more, Edinburg  odaje utisak kao da se stopio sa okolnim pejzažem. U ovom gradu čekaju vas prizori koji se menjaju iza svakog ćoška. Živopisne srednjovekovne zgrade u Starom delu grada koje se pružaju duž Kraljevske milje sve do građevina nanizanih između Kastl roka i crvenkaste palisade Soslberi Kregsa pa čak do neoklasičnog Novog grada.

Edinburg nosi nadimak Severna Atina jer predstavlja uzvišeni primer kulture i umetnosti. Ovo su opravdali Stari i Novi grad koji se nalaze na listi Uneskove svetske baštine. Interesantan je podatak da u Edinburgu postoji oko 4.500 zgrada koje se nalaze pod zaštitom države kao istorijski spomenenici, a taj broj čak ni London nije uspeo da nadmaši.

Stari grad Edinburga krase kaldrmisane ulice viševekovne istorije. Kada se nađete kraj katedrala Sv. Egidija iz 12. veka bogate raskošnim vitražima sa sigurnošću ćete znati da se nalazite na sredini Kraljevske milje, samom čvorištu najvažnijih ulica u ovom delu grada. Na njenom početku i kraju se nalazi Edinburški dvorac i palata Holirud.

Novi grad sa druge strane odlikuje džordžijanski plan ulica. Glavna odlika ovakvih zdanja su opeka i kamen uz crvenu, braon i belu boju, a bila su popularna za vreme četvorice kraljeva Velike Britanije koji su se zvali isto, Džordž.

Svako ko poseti Edinburg nikako ne sme zaobići čudesne restorane i pabove pa tako ni tradicionalna škotska jela. Glavni specijalitet jeste puding napravljen od ovčijih iznutrica ili kako bi lokalno stanovništvo reklo ,,haggis“. Verujemo da vas ime nije zavaralo jer ovo nije slatki dezert već više mesni narezak, a najpopularniji je beli, crveni i crni puding. Morate priznati da već stičete utisak kao da je pred vama trpeza iz filma o čarobnjacima, zar ne?

Sem toga, obožavaoci Hari Potera nikako ne treba da propuste šetnju Viktorijinom ulicom koja je poslužila kao inspiracija za čuvenu Dajagon aleju.

Tajanstvena prestonica Škotske je mesto gde se staro i novo susreću na najrazličitije i čudnovate načine i jedno od mesta na kom je Dž. K. Rouling pisala čuvene romane o Hari Poteru. Kada i sami budete u prilici da prošetate Starim gradom uverićete se koliko je Edinburg inspirisao njenu kreativnost i kakve je sve omaže na tu okolinu koristila u svojim knjigama.