Mapa sveta_svetskiputnik.rs
Vesti

Digitalne putne karte

Zaboravite na pasoše jer će nam putovanja biti olakšana uz pomoć mobilnih telefona

Pored Kanade, Holandije i Finske našla se i Hrvatska kao zemlja koja je dobila pilot projekat za razvoj digitalnih pasoša na mobilnim telefonima. Ideja je da upotreba najnovije tehnologije olakša putovanja i poboljša samu bezbednost putnika.

Među prvima u Evropskoj uniji koji će moći da koriste digitalnu putnu kartu u svom digitalnom novčaniku na mobilnom telefonu jesu upravo građani Hrvatske. Ovakva digitalna putna isprava će putnicima omogućiti da između ostalog unapred najave dolazak u neku državu i na taj način maksimalno skrate vreme prelaska granica.
U Hrvatskoj je projekat tek u razvoju i u pitanju je veliki izazov kojem tek predstoje razvoj i brojna testiranja zbog čega je Evropska komisija odobrila finansiranje u iznosu od skoro 2, 3 miliona evra.

Cilj pilot projekta koje će sprovesti četiri pomenute zemlje jeste implementacija digitalnih putničkih akreditacija čija je virtuelna komponenta povezana sa e-pasošem odnosno sadrži delimičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica u e-pasošima. To će omogućiti identifikaciju putnika samo na osnovu virtuelne komponente digitalnih putnih akreditacija, što će pojednostaviti i olakšati putovanja.

Šta vi mislite o ovom tehnološkom projektu i da li mu se radujete?