Orient Express_Vagon
Vesti, Zanimljivosti

Na tragu puteva Agate Kristi

Da li ste čuli za Venice Simplon-Orient-Express? Kao što možete naslutiti, u pitanju je bajkovit luksuz putovanja vozom

Orient Express se tokom istorije pojavljivao pod raznim maskama. Nekada je bio redovni prevoz koji je saobraćao mnogim rutama širom Evrope od 1883. do 2009. godine.

Vagoni ovog neverovatnog voza, prepoznati po nesvakidašnjoj udobnosti tadašnjih evropskih putovanja, prevozili su istaknute putnike. Na sedištima ovog voza našli su se mnogi pisci, glumci, pa čak i špijuni.

Ukoliko ste upoznati sa delima Agate Kristi i ako ste pratili detekstivske avanture Herkula Poaroa, ova vest će vas sigurno zainteresovati. Neki od vagona voza restaurirani su kako bi započeli kao Venice Simplon-Orient-Express u privatnom vlasništvu. Stoga se putovanje sa stilom, u koktel salonima i otmenim restoranima nastavlja.

Ugostiteljski brend Accor priprema pokretanje sopstvenog luksuznog voza Pariz – Istanbul – Nostalgie – Istanbul – Orient – Express – 2024. godine. Premda je redovni Orient Express prekinuo svoju liniju Pariz – Istanbul još 1977, Venice Simplon-Orient-Express kreće se duž čuvene rute samo jednom godišnje.

Raskoš na pravi način

Šta možete da očekujete na putovanju legendarnim vozom stopama Agate Kristi?

Zanosni zlatni i tamnoplavi vagoni polaze sa glavne železničke stanice u Parizu, sa terminala Gare de l’Est. Stjuarti u plavim uniformama sa belim rukavicama dočekuju svakog putnika, a potom ih sprovode do luksuznih kupea.

Vagon-restoran je ono što obeležava putovanje ovim vozom i pruža nezaboravan užitak. Stolovi sa finim porculanom, kristalnim čašama i blistavim srebrnim posuđem dočekuju goste i uz to im je zagarantovana najkvalitetnija usluga, hrana i piće, uvek propraćeni melodijom klavira.

Voz putem vodi kroz Francusku, Švajcarsku, Mađarsku, Rumuniju, sve do obale Crnog mora, gde se ulazi u Tursku. Na pojedinim stajalištima organizovani su obilasci gradova poput Budimpešte ili neorenesansnog dvorca Peles među rumunskim Karpatima, a čak su organizovana i prenoćišta.

Putovanje Orient Express-om

Za ovu avanturu koja se događa jednom u životu potrebna je ulaznica po ne tako pristupačnoj ceni. Pet noćenja od Pariza do Istanbula vozom sa 18 vagona iznosi nešto manje od 22.000 evra za dvokrevetnu kabinu, što uključuje smeštaj u vozu, večere i noćenje u Bukureštu i Budimpešti, kontinentalni doručak koji se svakodnevno poslužuje u vašoj kabini, kao i bogate ručkove i večere. Pored toga, putnike očekuju izleti sa lokalnim vodičima i izuzetno posvećena usluga stjuarta.

Putovanje vozom je možda najbolji način za obilazak Evrope.

Ako spadate u one srećnike koji imaju mogućnosti da se odvaže na ovo putovanje, drugačije od svih dosadašnjih, naći ćete se između magične prošlosti i sadašnjosti i doživeti romantično, inspirativno i udobno iskustvo koje se pamti.

Foto: www.orient-express.com