Silhouette wing of an airplane at sunrise view through the windo
Vesti

Direktni letovi do Kine

Er Srbija uspostavlja direktan let na relaciji Beograd – Tjenđin

Srpska avio-kompanija Er Srbija uspostaviće od 9. decembra direktan avio-saobraćaj između Beograda i Tjenđina. Letovi između dva grada će se usled trenutnih COVID-19 ograničenja obavljati jednom nedeljno. Let od srpske prestonice do četvrtog najvećeg grada u Narodnoj Republici Kini organizovan je petkom. Povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do Beograda obavljaće se nedeljom.

Ovim putem, nacionalna avio-kompanija nakon 22 godine uspostavlja direktne letove do NR Kine. U oktobru  2000. godine tadašnji JAT je poslednji put leteo za Peking. Samo nekoliko evropskih kompanija u ovom trenutku imaju direktne letove do NR Kine. Er Srbija će biti jedina koja leti iz Tjenđina. Letovi između gradova vršiće se avionima erbas A330 iz dugolinijske flote Er Srbije. Prosečno trajanje leta biće 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova u suprotnom smeru. Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina se već nalaze u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru odnosno počev od 1086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, uključujući sve takse.

„Za Er Srbiju letenje do Kine nije nepoznanica. Tokom 2020. godine obavili smo više desetina specijalnih kargo-letova kojima su u Srbiju dopremljene na stotine tona medicinskih aparata i opreme”, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Er Srbije. On je dodao da će ova direktna avio-veza doprineti daljem jačanju već izuzetno snažnih ekonomskih i kulturnih odnosa između dve prijateljske zemlje. ,,Naše ambicije u vezi sa letovima do Kine ovim se ne završavaju i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti proširiti našu mrežu i drugim strateški važnim gradovima, poput Pekinga i Šangaja”, istakao je Marek.

Er Srbija će uspostavljanjem direktne linije do Kine omogućiti dobre konekcije preko Beograda ka mnogim destinacijama u svojoj mreži kao što su Barselona, Pariz, Amsterdam, Frankfurt, Prag, Oslo, Ljubljana, Venecija, Stokholm, Valensija, Zagreb i druge destinacije u regionu šireg Balkana i širom Evrope.

O Tjenđinu

Tjenđin je grad na severoistoku Kine, od preko 14 miliona stanovnika na obali Bohajskog mora. U njemu su prisutne građevine savremenog, evropskog i tradicionalnog kineskog stila. Ovaj grad još od 18. veka predstavlja značajno saobraćajno i trgovinsko čvorište kao i glavnu luku putem koje se snabdeva kineska prestonica. Danas je izuzetno važan industrijski i finansijski centar, koji pored Pekinga, Šangaja i Čongćinga ima specijalni status u NR Kini. Nalazi se pod direktnom upravom Vlade NR Kine.