Svetski Putnik_zamor_sicilijanske_pijace_blog_COVER
Zanimljivosti

Žamor sicilijanske pijace

Sigurno je vaša prva asocijacija na Siciliju mafija, ali da li ste se pitali od čega zarađuju stanovnici ovog ostrva koji se ne bave kriminalom?

Turizam svakako jeste jedan od izvora prihoda sicilijanskog stanovništva, ali ovo nije njihovo osnovno zanimanje. Ono od čega Sicilijanci zapravo žive jesu poljoprivreda i ribolov.

Još od rimskih vremena stanovnici Sicilije su najvećim delom gajili žitarice jer imaju dugu i toplu sezonu rasta na vrlo plodnom vulkanskom zemljištu. Pored toga, glavni poljoprivredni proizvodi su bili i ostali agrumi kao što su pomorandže, limun i mandarine. Takođe, ovo područje odlično je za uzgajanje maslina, pa tako i maslinovog ulja. O plodnom tlu Sicilije svedoče i orašasti plodovi poput pistaća, lešnika i badema. Međutim, treba pomenuti i ribolov koji je jedno od glavnih zanimanja stanovništva Sicilije. Sve u svemu, ako putujete na Siciliju sigurno je da ćete se dobro najesti.

SMART_V15ON_Sicilija

Nenamerno, nikako nametnuto, upravo ribolov i poljoprivreda pomoći će vam da upoznate pravi duh Sicilije i to na njihovim pijacama. Uzmite svoj ceger i uputite se ka mestu dovikivanja, cenkanja i isprobavanja proizvoda. Sicilijanske pijace u suštini izgledaju isto. Prostor za riblje proizvode oivičen je crnim kamenjem izrađenim od vulkanske lave koja se ranije izlila iz Etne. Ovde će vam nuditi najsvežije odreske tune, losos njima nije luksuz, čak ćete moći da kupite veliku količinu puževa uz savet kako da ih spremite. Nemojte se iznenaditi ako pored vas u tom uskom prostoru prođe maleni kombi iz crtanih filmova za prevoz ribe sa kojim (ako lepo zamolite) možete napraviti đir.

Nakon ideje za ručak, Sicilijanci će vam dati da probate savršen pistać sa ovih prostora ili štanglice napravljene od meda, šećera i raznih orašastih plodova. Obavezno kupite svež limun, jer kao i sve ostalo, ni on nije isti na Siciliji kao u ostatku sveta. Ne zaboravite da na ovim pijacama sve možete da probate što će vam pomoći da se odlučite u odabiru sira, sušenog paradajza ili sezonskog voća.

Sa punim cegerom u jednoj i sladoledom u drugoj ruci možete reći da ste upoznali pravi duh sicilijanskog naroda. Nakon posete pijaci asocijacija vam više neće biti mafija, već prelepi ukusi koje je iznedrilo ovo područje!