Svetski Putnik_Ulm_Albert_Ajnstajn_blog_1
Zanimljivosti

Stanovnici Ulma su rođeni matematičari

Ulm je grad koji spaja umetničku tradiciju i jednostavan, zdrav duh. Tako je bar o njemu govorio jedan od najvećih naučnika istorije, Albert Ajnštajn.

Baš u ovom gradu, 14. marta 1879. godine rođen je fizičar Albert Ajnštajn. Svega petnaest meseci nakon rođenja njegova porodica se preselila u Minhen što nije sprečilo ovog naučnika da Ulm zauvek ostane u njegovom srcu. „Mesto rođenja biće uvek deo vašeg života, njemu dugujemo deo našeg bića“, govorio je fizičar Albert Ajnštajn.

Stara izreka, još iz srednjeg veka kaže da su stanovnici Ulma rođeni matematičari, a tome svedoči činjenica da je ovaj grad sa obale Dunava iznedio velike naučnike poput Johana Faulhabera koji je dosta uticao na stvaralaštvo Renea Dekarta.

Za života u svom rodnom gradu Albert Ajnštajn je dobio ulicu, kao i titulu počasnog građanina koju je, zbog zbivanja u Ulmu za vreme Drugog svetskog rata, odbio.

Ukoliko pri poseti želite da pronađete kuću ovog velikana, to vam neće poći za rukom jer je za vreme rata srušena, ali tu su mnoge ustanove, spomenici i izložbe koje nose njegovo ime. Obavezno potražite neobičnu fontanu u obliku rakete, koja na vrhu ima kućicu puža iz koje viri Ajnštajnova glava. Ona predstavlja satiričan osvrt na današnji svet, tačnije čovekovu potrebu da ga kontorliše. Ovo delo Jirgena Goerca izrađeno je 1984. godine.