Atina
Gost reporter, Putopisi, Zanimljivosti

Atina – urbani život ili vodič za putovanje kroz vreme 2.deo

Kao što smo se dogovorili, evo nas opet u gradu bogova, mitova i legendi.

Taman kad pomislite da vam je ponestalo ideja i da ste baš sve videli u Atini, tu zapravo urbani život tek počinje. U novoj obnovljenoj oblasti Gazi, popularnoj kod mladih, skriva se i bogat noćni život. Baš u samom Gaziju nalazi se i studentski centar, zbog čega ovde možete provesti veče uz muziku po želji ili prošetati moderno ukrašenim ulicama. Naravno, za one koji vole da provode vreme u barovima, tu je i Monastiraki, koji još po mnogo čemu spada u jedan od najbitnijih trgova Atine.

Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki i trg Omonia. Smena straže na trgu Sintagma ispred zgrade Parlamenta su jedna nova atrakcija za turiste. Naime, na svakih sat vremena, Evzoni, tradicionalno odeveni vojnici počasne grčke garde marširaju i menjaju pozicije. Možete se slikati sa njima, ali ih nikako ne smete doditivati, jer postoji stražar koji ih čuva. Ovaj trg poznat je i po čestim mnogobrojnim protestima, zbog čega ga ujedno Atinjani nazivaju i „trgom revolucije“.

Ne možemo da ne primetimo spoj klasičnog i modernog upravo i u Atinskim metro stanicama. Tokom izgradnje atinskog metroa za potrebe transporta tokom Olimpijskih igara 2004. godine, radovi su doveli do najvećeg arheološkog iskopavanja u oblasti Atine. Iskopano je više of 50 000 artefakta, a u šest metro stanica su prikazani neki od nalaza. Najveći broj nalazi se upravo na centralnoj stanici Monastiraki. Do trga Monastiraki od trga Sintagme može se doći i poznatom shopping ulicom Ermu.

Iskoristite priliku za jeftinu kupovinu suvenira, uživajte u velikom izboru garderobe poznatih brendova i uzmite malo svežeg voća za užinu. Dosta je štandova sa voćem i na otvoremon marketu na samom trgu Monastiraki koji krije baš sve što možete zamisliti. Mediteranska hrana je obuzela svet današnjice i to sa dobrim razlogom. Uz jela puna svežih sastojaka, poput povrća, maslinovog ulja, limunovog soka, ribe, mesa i žitarica, grčka kuhinja je jedna od omiljenijih i vrlo je osvežavajuća. Dok setate Atinom ne propustite da pojedete grčku salatu choriatiki ili giros pitu  (poznatu i kao grčki sendvič) sa tzaziki sosom, koji je ujedno i najčešći sastojak grčkih jela. Jeftina je, ukusna i da, na svakom koraku.

 

Svi se mogu složiti da je Atina zanimljiv grad, blagoslovljen bogatom kulturnom i istorijskom prošlošću, predmet mnogih poznatih i manje poznatih činjenica. Upravo to opravdava i statistički podatak da Atinu u proseku poseti oko 18 miliona turista godišnje. Zato, budite deo njih, spakujte kofere i krenimo u avanturu!

Za nešto više informacija o Atini pročitajte i tekst Atina – vodič za putovanje kroz vreme ili za detaljnu reportažu petočlane porodice Atina kao grad suvenira