Putopisi

Neko bi rekao Grad bogova, mi ćemo je pamtiti kao Atinu, grad suvenira

Baš u ovo vreme, prošle godine, krenuli smo sa pripremama za naše prvo porodično putovanje u novom sastavu.
Februar mesec je za mene mesec praznika, jer oko svog rođendana još uvek osećam tu neku prazničnu magiju i ovoga puta moj rođendanski poklon bilo je putovanje u nešto toplije krajeve- u sunčanu Atinu.
A kako nije tek tako lako putovati kao petočlana porodica, saznaćemo nešto kasnije kad beba poraste. Četvoromesečna beba putnik, bila je sjajan saputnik i nikako svojim zahtevima i gabaritima, nije komplikovala ovo putovanje.

Zašto Atina? Zanimljiv grad, bogatog sadržaja, ne previše dalek, pristupačnih avio karata i dovoljno topao za opuštene duge šetnje sa malom decom usred februara.
Uz to već godinama naši sinovi uživaju u pričama grčke mitologije i jedva smo čekali da ih vidimo baš na Akropolju kako recituju pesmicu koja nam već godinama odzvanja u ušima:

Potrebna je dobra volja da stigneš do Akropolja.
Kad dosegneš te visine, stigo si na vrh Atine.

I dođoh prirodno do prve i najveće atrakcije kako za velike, tako i za male putnike- Akropolj.


Uzdignut oko 150 metara iznad ostatka grada, Akropolj sa predivnim stubovima Partenona koji dominiraju, mogu slobodno nazvati glavnim simbolom grada, ali i orjentirom za turiste.
Grad na brdu, što bi bio bukvalni naziv podignut je u čast zaštitnici grada, istoimenoj boginji Atini pre više od 6000 godina. Nažalost kroz vekove pretpeo je mnogo promena, ali se može pohvaliti izuzetno očuvanim i održavanim nalazištem na kome se konstantno radi.

To je ono što je u teoriji dobro, ali za nas/nas kao turiste kao i na ostalim svetski poznatim destinacijama i gradjevinama, to često donosi razočarenje, jer se kući nećete vratiti sa „razglednicama“ već sa gomilom dizalica, skela ili ih uopšte nećete videti jer su prekriveni delimično ili u potpunosti tokom rekonstrukcije.
Elem, pročitajte svkako tokom planiranja putovanja komentare turista na poznatim svetskim sajtovima poput www.tripadvisor.com. Na taj način ćete eventualno moći na vreme da reorganizujete svoje putovanje ili promenite destinaciju. Lično bih volela da mi je neko ranije dao ovakav savet, kako bih svojevremeno izbegla da u Milanu umesto Duoma vidim najveći mogući čaršav kojim su ga prekrili te godine, ili drveni zid umesto čuvene fontane ispod špansih stepenica u Rimu sa pogrešnim datumima ispisanim kao rok završetka radova :).

Ali vratimo se Atini i Akropolju. Ukoliko putujete sa decom, verujte biće oduševljena. Odušvljena ruševinama, ali oduševljena i pogledom na grad koji se pruža sa ovog brda. Atina sa svojom „modernijom“ arhitekturom nije lep grad, ali sa Akropolja izgleda predivno. Ukoliko putujete sa bebom, korisna će vam biti informacija da je zabranjeno voziti kolica, te obavezno spremite nosiljku ili maramu kako biste mogli uopšte da se popnete do vrha.

U samom podnožju Akropolja, nalazi se i Akropoljski muzej- muzej od značaja ne samo za Atinu i Grke, već za ceo svet uzimajući u obzir fundus muzeja i istoriju civilizacije i sveta kakav danas poznajemo. Muzej je moderan, interaktivan, ture su organizovane na više jezika, a cena ulaznice je simboličnih 5 eura, te je odlična stanica na putu ka ili sa Akropolja, pa shodno tome možete planirati svoje vreme.

Još jedan od muzeja koji bih preporučila da uvrstite u svoju listu jeste Nacionalni arheološki muzej u Atini, muzej sa najviše izloženih artefakata sa arheoloških nalazišta širom Grčke. Ponovo za samo 5 eura koliko košta ulaznica, možete videti predmete koji pokrivaju period između praistorije i kasne antike, a koji čine stalnu postavku muzeja.

Nekako najbliži našem smeštaju bio je najlepši atinski kvart Plaka, za koga kažu da je beoemski Monmartr Atine i mesto u kome kako veruju atinjani borave Bogovi.
Kaldrma, stare fasade sa lepim, uređenim terasicama, drvoredi i Akropolj čije zidine, posebno u večernjim satima pod osvetljenjem čine ambijent posebnim.
Zaista najlepši kraj, ali i razlog zašto ćemo pamtiti Atinu kao grad suvenira.

Ceo kvart, zapravo čine dve ulice u kojima kažu da nema saobraćaja, ali neka vas ne iznenade ni motori, ni automobili, pogotovo u večernjim satima. Ovde se nalaze taverne, kafići, galerije, manji teatri i muzeji, ali i suvenirnice nanizane jedna za drugom. Upravo zato, naš sin nas je svakodnevno nagovarao da se vratimo ponovo u „grad suvenira“ koji je tako lep. 🙂
Kao i svaka turistička atrakcija, i ova ima turističkih zamki, pa dobro porazmislite pre nego što sednete na ručak ili večeru, jer vam pojedini ugostitelji i ambijent koji je isprva delovao drugačije mogu pokvariti utisak. Nema turiste koji je došao u Atinu, a da nije posetio Plaku, tako da trgovci i ugostitelji i te kako koriste situaciju držeći izuzetno viske cene.

Sa druge strane, ponovo u podnožju Akropolja nalazi se Monastiraki, kvart posebno značajan za sve kupoholičare. Kao i Plaka, Monasteraki je prepun radni, radnjica, suvenirnica i taverni, ali sve daleko više odiše osmanlijskim i vizantijskim uticajem. Uski prolazi i uličice vrve od gužve bilo da je u pitanju pre ili posle podne. Sve je vrlo živo i bučno, pa ćete razumeti zašto mi, petočlana porodica sa dva mala deteta i bebom, nismo ovde proveli puno vremena. Bez obzira na to, mogu reći da smo možda najbolji suvlaki tokom ovog boravka, pojeli upravo ovde, na glavnom trgu u restoranu od koga nismo puno očekivali.

Kada je hrana u pitanju, ukoliko niste do sada često putovali u Grčku, ne možete se vratiti sa putovanja a da niste probali pravi grčki giros, tzatziki, pita hleb i suvlaki. Ne možete!

Trg Sintagma je glavni trg u Atini i obavezna tacka na turistickoj marsuti. Mozda je ovo mesto odakle smo trebali zapoceti i ovu pricu o Atini ali kako nam ovo nije bio prvi dolazak zasenili su ga Plaka, Aktopolj i suveniri:). Sintagma je upravo mesto i odakle krecu razliciti turisticki obilasci grada, pa i obilazak vozicem za koji smo se mi odlucili zbog dece. Ako vas zanima shoping, ovo je ponovo tacka odakle krece pesacka shoping zona- setaliste Ermou.

Ali glavni razlog za dolazak na Sintagmu treba biti zgrada Parlamenta. Ne propustite priliku da tokom svoje posete Atini prisustvujete promeni straže ispred zgrade Parlamenta, bilo da putujete sa ili bez dece ovo je izuzetno velika atrakcija narocito zbog jedinstvene uniforme vojnika.

Iako smo i suprug i ja već bili u Atini ranije, jedno sjajno mesto ostalo je preskočeno i neopisivo sam bila srećna što smo i sami po prvi put posetili Stadion Panatinaiko, kolevku moderne Olimpijade, baš sada sa decom. Koliko su deca bila oduševljena možete samo predpostaviti. Optrčali su svoj „olimpijski“krug, pravili se da navijaju sa najvisih pozicija tribina, gurali se da stanu na pobedničko postolje… Ulaznica košta 3 eura za odrasle i 1,5 euro za decu.

Otkako su dečaci malo porasli obavezno proverimo ima li u mestu koje posećujemo ili negde u blizini neki zabavni park. Savršeno“prolećno“vreme bilo je kao poručeno za kratku jutarnju vožnju do Allou! Fun Parka udaljenog desetak kilometara od samog centra Atine. Park nije mnogo veliki i za sve ljubitelje zabavnih parkova treba napomenuti da je ovo više kombinacija luna parka, igraonice i nekolicine ozbiljnih atrakcija za nešto stariju decu. Ali ono što je najvažnije jeste da ima dosta zabavnog sadržaja za različite uzraste i odličan je izbor ukoliko želite da napravite ravnotežu među malim i veliki putnicima i dečijim i roditeljskim viđenjem dobrog provoda 🙂 .

E sad kako prići toliko moru, a ne videti ga…ne ide. Mi smo po sletanju u Atinu iznajmili auto tako da nam je organizacija izleta do Pireja bila izuzetno jednostavna. Vreme nas je dodatno poslužilo pa smo u mirisu mora i prizoru jarko narandžastih krošnji od narandži i mandarina uživali još više zahvaljujući neverovatnom sunčanom danu.
Ono što je pokvarilo sveukupni doživljaj jeste činjenica da kako u Atini, tako i u Pireju poslednjih godina standard je dosta opao, te je jako veliki broj ljudi koji žive na ulici. Tome dosta pogoduju otvorene granice u evropskoj uniji i blaga klima pa su ih naselili čak i oni koji nisu iz Grčke. Rezultat, gradovi su izuzetno prljavi, a na nekim mestima teško je i proći od neprijatnog mirisa urina.

I tako, kao i uvek vreme kad vam je lepo proleti i već ste na putu ka kući..
Prava je šteta, što smo reklamu za aplikaciju koja bi nam i te kako bila od koristi videli na odlaznom gejtu aerodroma. Zamislite koliko bi im uspela kampanja da su istu stavili recimo na delu gde im pristižu turisti. Zato ja, u želji da pomognem vama, a i atinskoj turističkoj organizaciji, sa vama na kraju delim još jedan koristan savet:
Proverite obavezno na vreme besplatnu aplikaciju koja vam nudi da jednostavno, čak i u offline režimu upoznate Atinu- Athens by greekguide.com.