Colorful spring landscape in Netherlands, Europe. Famous windmills in Kinderdijk village with a tulips flowers flowerbed in Holland. Famous tourist attraction in Holland
Zanimljivosti

Proleće u Holandiji

Proleće je zvanično počelo, pa ljudi širom sveta već pripremaju kofere za svoja putovanja. Ako ste i vi jedni od njih i pitate se koja je sledeća destinacija koju treba posetiti, onda odaberite mesto koje se savršeno uklapa uz ovo godišnje doba. Vesnici proleća već su počeli da nas dozivaju, pa svojom lepotom Keukenhof, internacionalni park cveća u Holandiji koji datira još iz 1949. godine šalje pozivnice ljubiteljima lala.

Na samoj obali gradića Lase, Keukenhof je najveća bašta lala na svetu koja sadrži čak 800 različitih vrsta ovog cveta. Smeštena je na lokalitetu između Amsterdama i Haga, koji takođe krase polja zumbula, ruža, irisa i narcisa.

Na preko 32 hektara zemljišta svakog proleća procveta više od sedam miliona cvetova i tako čini Keukenhof jednom od najpoželjnijih holandskih destinacija. Prizor dodatno ulepšavaju viševekovna stabla, sprudovi, kanali, vodopadi i fontane, ali se ova botanička bašta svake godine iznova tematski uređuje.

Lale su u ovu zemlju stigle još davno, u 16. veku iz Otomanskog carstva, današnje Turske. Kasnije, 1857. godine u Holandiji je doneto rešenje o nadgledanju trgovine cvećem. Namenski su počele da se gaje ne samo lale, već i zumbuli, frezije, narcisi, kao i drugo lukovičasto cveće. Na taj način su stvorene hiljade cvetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a rezano cveće je počelo da se izvozi.

Lale Keukenhof Bašta, Lisse, Holandija

Polje lala u bašti Keukenhof parka, Lisse, Holandija

Ukoliko vas je ova priča inspirisala, požurite sa planiranjem, jer je ovo mesto otvoreno samo osam nedelja godišnje u periodu cvetanja lala.

U aprilu i maju botaničku baštu Keukenhof poseti čak 800.000 turista.