Grad na rekama_Beograd
Vesti

Nautički turizam u Srbiji

Uplovljavanjem dva velika kruzera u Pristanište u Beogradu, glavni grad spremno je dočekao skoro 300 gostiju predstavljajući im svoje kulturne i istorijske znamenitosti, čime je označen početak ovogodišnje nautičke sezone.

„Posle dve godine pandemije, očekujemo da ova sezona bude uspešna. Samo u Beogradu, ove godine očekujemo preko 700 pristajanja, dok su procene da će obim putničkog saobraćaja biti isti kao pre pandemije. Novina ove godine je i to da će putnici koji dolaze kruzerima u glavni grad, osim na postojeće međunarodno pristanište, moći da uplove i u Zemun. To pristanište počeće da radi ovog proleća i na taj način će se Beograd približiti evropskim prestonicama, po broju poseta sa reka“, rekla je za jutranji program Radio Beograda 1 Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama.

Beograd kao grad na dve reke ima veliki potencijal za razvoj nautičkog turizma, kako na vodi, tako i na obalama. Dužina obala reka na teritoriji Beograda je preko 200 kilometara, osim toga tu je i 5 šetališta pored reka, biciklističke staze, kao i sportski klubovi za vodene sportove.

Kada je reč o brojkama 2019.godina bila je do sada najbolja godina, a prema podacima Agencije za upravljanje lukama u toj nautičkoj sezoni zabeležena su 1.542 pristajanja i 208 hiljada turista koji su na taj način posetili našu zemlju. Kada je reč o pristajanjima u kovid periodu, prošle godine zabeleženo je 509 pristajanja i 45 hiljada gostiju.

Nautički turizam u Srbiji još se razvija, stalno se otvaraju nove destinacije i to u okviru projekta „Probudi Dunav“.

Potencijal ovog vida turizma se zasniva na činjenici da stalno raste broj turista na rečnim krstarenjima, kao i da je Dunav najpopularnija reka za ovaj oblik turizma.

Specifičnost rečnog krstarenja kruzerima i pomenutog potencijala ogleda se i u kombinovanju plovidbe i boravka na pristaništima u više, unapred određenih, destinacija, što može pogodovati razvoju turističke ponude naše zemlje.

„U Srbiji je trenutno šest međunarodnih putničkih pristaništa za uplovljavanje kruzera i to u Beogradu, Novom Sadu, Donjem Milanovcu, Golupcu, Kladovu i Smederevu. Pre pandemije broj poseta u svakom od njih bio je svake godine sve veći, što je bio signal da Srbija i te kako ima šta da ponudi stranim turistima. Međunarodno putničko pristanište u Golupcu otvoreno je 2018. godine, kada su uplovila 44 kruzera. Godinu dana kasnije, broj pristajanja i putnika u Golupcu se duplirao“, navode u Agenciji za upravljanje lukama.

Važna informacija je da se ove sezone planira otvaranje još dva međunarodna pristaništa, u Kostolcu i Sremskoj Mitrovici, čime će se stranim turistima približiće i bogata rimska zaostavština na našim prostorima.

 

Izvor: RTS

Foto: Dimitrije Milenković