NoviSadPrestonicaKulture
Vesti

Novi Sad otpočeo svoju godinu Evropske prestonice kulture

Srpska Atina sinoć je započela svoju godinu u ulozi Evropske prestonice kulture u 20 časova i 22 minuta u znaku ove kalendarske godine.

Prestižno priznanje koje je ponos kako Novosađanima, tako i ostalim građanima Srbije obeleženo je svečanom manifestacijom koja je bila sastavljena iz dva čina. Jedan je obeležila ceremonija u najstarijem teatru u našoj zemlji, Srpskom narodnom pozorištu kojoj su prisustvovali mnogi zvaničnici, dok je druga bila priređena za građane i posetioce Novog Sada ispred kompleksa Banovine koja je sedište Pokrajinske vlade i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ceremoniji koja je priređena u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovali su predsednica Vlade Ana Brnabić, Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture, Igor Mirović, predsdnik Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i brojne zvanice iz cele Evrope. Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu čime je Novi Sad zvanično poneo prestižnu titulu. Ovu svečanost upotpunili su predstavnici bivših i sadašnjih kulturnih prestonica.

Program koji je bio predstavljen gledaocima ispred jedne od najlepših građevina Novog Sada, kompleksa Banovine, spajao je nauku i umetnost pod nazivom „Zeniteum:2022“ koji se oslanja na umetnički pokret 20. veka. On se vezuje za časopis “Zenit” koji je bio posvećen novoj umetnosti.  Ime predstave „Zeniteum:2022“ predstavlja najvišu tačku koja se gleda na nebu, pa tako simboliše najvišu tačku u kulturnom svetu koju jedan grad može da dostigne.

Tvorac predstave Dragan Živadinović rekao je da bez nauke i umetnosti svet ne postoji. Ova simfonija drame, muzike i plesno-akrobatskih izvođenja podsetila je gledaoce na znamenite ličnosti Srbije, Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Pored Anite Mančić i Borisa Isakovića koji su se našli u glavnim ulogama, predstavu su upotpunili drugi glumci, pavači, plesači, dizajneri zvuka, svetla, istaknuti solo trubači, duvački ansambl i naravno tambura kao jedan od bitnih elemenata novosadske kulture.

Srpska Atina je ovo prestižno priznanje dobila za 2021. godinu, ali je kulturna godina pomerena za 2022. zbog pandemije virusa Covid 19. Novi Sad će u trajanju ove titule predstaviti četiri hiljade umetnika u različitim programima. Neki od njih biće izloženi u Galeriji Matice srpske koja je pored ostalih predviđena kao kulturna stanica ovog evropskog projekta.

Svečano otvaranje odvijalo se u sklopu manifestacije „Doček“ koja je uvažila dva pisma i dva kalendara, pa je tako trajala od 31. decembra 2021. do 13. januara ove godine. Ona će kao i jesenji „Kaleidoskop kulture“ ostati kao legat Novom Sadu i nakon prestanka godine Evropske prestonice kulture.

Od danas svaka vaša poseta Novom Sadu biće poseta Evropskoj prestonici kulture sve do kraja 2022. godine.