Svetski putnik - Liverpul skinut sa UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine
Vesti

Liverpul skinut sa UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine

Mercantile Maritime City, nekada najprometnija luka Liverpula, nakon 17. godina uklonjena je sa liste svetske kulturne baštine. Liverpul je 2004. godine dobio mesto na UNESCO-voj listi kulturne baštine, ali je zbog nove gradnje koja je uništila istorijsko nasleđe marine i promenila izgled dokova sa iste i skinuta. Dokovi su sada puni modernih građevina koje urušavaju duh marine iz viktorijanskog perioda, a jedna od najupečatljivijih novonastalih atrakcija je stadion Evertona čija je izgradnja koštala čak 500 miliona funti.

Prema UNESCO-vom saopštenju projekat “Liverpool Waters”, vredan čak 5,5 milijardi funti  kriv je za transformaciju luke i učinio je da se nepovratno uništi nasleđe iz Britanskog carstva. Grad Liverpul je do 2012. godine bio više puta upozoren da ih ovakav scenario čeka ukoliko ne zaštite luku od neadekvatnih zgrada i modernog izgleda.

Međutim, gradske vlasti kažu da niko od predstavnika UNESCO-a nije posetio Liverpul poslednjih 10 godina, i prema rečima gradonačelnice Džoane Anderson, gradski odbor će razmisliti o žalbi. Ona je takođe navela da je marina danas u boljem stanju nego ranije i da je na mestu zapuštenih dokova sada renovirani prostor koji privlači hiljade posetilaca.

Ovakva situacija događa se treći put u istoriji. Pre Liverpula, status svetske baštine izgubio je Oman za svetilište Oryx, kao i Nemačka za dolinu Elbe.