Putopisi

Vodeni putevi Francuske

Francuska je prekrivena mrežom kanala i reka koje omogućavaju prevoz, transport, ali i turističke avanture. Kapetan ne postoji samo na moru, on može upravljati brodom i na rekama, jezerima i kanalima. Duž francuskih kanala nekada su postojali tegljači čiji radnici bi se začudili novoj nameni ovih voda i Amaryllis-u, luksuznom kruzeru sa četiri kabine, dnevnom sobom i bazenom na palubi.

Mnogo porodica zbog pandemije Covid 19 bira putovanja koja im omogućavaju izolaciju od ostalih putnika. Kompanija Belmond, koja je vlasnik ovog luksuznog kruzera, vlasnik je još sličnih brodova i ima dobro razvijenu mrežu. Na aerodromu putnike čeka automobil kompanije i vozi ih do mesta sa kog će početi odmor.

Bezbednost putnika je na prvom mestu, pa se u prostorima kruzera na skoro svakom koraku nalaze sredstva za dezinfekciju, jednokratne zaštitne maske, a osoblje, pored sve opreme za zaštitu od korona virusa, gostima ne prilazi bliže od dozvoljene razdaljine.

Marija Antoaneta, žena kralja Luja XVI je ulagala mnogo novca u haljine, dijamante i dekoracije. Zbog tog luksuza motivi iz doba Luja XVI su postali česta motivacija za uređenje nečijeg doma i drugih prostora. Tako je i dnevna soba Amaryllis kruzera urađena u stilu ovog francuskog kralja, sa pozlaćenim lampama sofama i drevnim komadima nameštaja. Glamur se nastavlja šampanjcem i kanapeima koji prilikom dolaska dočekuju svakog gosta.

Jedan od najstarijih plovnih kanala Francuske Briare, izgrađen 1642. godine, povezuje dolinu Loare sa rekom Senom. Međutim, najvažniji je Burgundski kanal kojim su se prevozile različite namirnice, ali je svakako najviše prevoženo vino. Ovaj vodeni put između reke Sene, Pariza i velike Rone povezuje severnu Francusku sa jugom.

Dok plovite luksuznim kruzerom Amarylls možete razgledati bogatu vinsku regiju Francuske. Kompanija Belmond osluškuje želje svojih turista, pa putovanje možete prilagoditi svojim preferencijama. Ako želite da uživate u prelepim vinogradima Francuske, iznajmite bicikl i provozajte se prelepim plantažama ili posetite Beaune grad koji se nalazi usred vinograda. Ručajte u nekom od restorana ovog divnog grada, probajte vino u starim vinarijama, potom se vratite na kruzer i nastavite svoje luksuzno putovanje. 

Uživajte u prirodnim bogatstvima Francuske i upoznajte kulturu ovog naroda na potpuno drugačiji način!