Vesti

Arheološka nalazišta Istočne Srbije

Srbija u očima turista već godinama gaji isto osećanje. Privlači ih izuzetna hrana, netaknuta priroda, divni i topli ljudi. Takođe, Beograd je jedna od omiljenih destinacija zbog dobrog, ali relativno jeftinog noćnog provoda. Međutim, Srbija ima bogatu ponudu muzeja, arheoloških nalazišta i turističkih tura koje treba posetiti, bilo da ste turista u Srbiji, ili državljanin ove zemlje.

Istočnu Srbiju treba izdvojiti kao područje sa dosta arheoločkih nalazišta koja svedoče da „topli ljudi“ imaju svoju istoriju. Od 2015. pa do 2019. godine broj turista je porastao za 28%, a udeo stranaca je uvećan 2,4 puta.

Lepenski vir

Ovi ostaci najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi koje je osnovano pre osam hiljada godina nalazi se na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Do otkrića lokaliteta Lepenski Vir je došlo tokom istraživanja koja su vršena radi izgradnje hidroelektrane Đerdap I. U centru koji pod svojom kupolom čuva arheološka nalazišta iz vremena mezolita i neolita je najposećeniji lokalitet sa oko 45.000 posetilaca.

Feliks Romulijana

Arheološko nalazište, koje je u blizini Zaječara predstavlja ostatke antičke rimske carske palate Feliks Romulijana. Ovo nalazište u Gamzigradu je nekada bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija, koji je palatu nazvao Romulijana po svojoj majci Romuli. Od 2007. godine je na UNESCO-voj listi svetske baštine i zajedno sa Narodnim muzejem Zaječara čini jedinstvenu celinu. Najveća građevina u palati je Jupiterov hram, a pored njega pronađen je i veliki broj mozaika koji se nalazi u zaječarskom muzeju, dok su neki prekriveni peskom da ne bi bili oštećeni. Takođe je značajno i to da je Romulijana imala sistem podnog grejanja, dva bunara i akvadukt.

Vrelo – Šarkamen

Nadomak Negotina u ataru sela Šarkamen, nalazi se još jedno arheološko nalazište, carska palata Maksimina Daje. Na obali Vrelske reke, sa leve i desne strane otkriveno je utvrđenje carske palate, carski mauzolej, platforma od kamenih ploča uz zapadnu stranu mauzoleja, ali i nakit koje je zaintrigirao kako arheologe, tako i lokalno stanovništvo, pa je mnogo stvari nažalost nestalo iz nalazišta.

Ako se nađete u ovom delu zemlje, obavezno posetite jednu od ovih desinacija, ili isplanirajte edukativni vikend i saznajte nešto više o arheološkim nalazištima Istočne Srbije.

#BiramSrbiju

#VidiSrbiju