Pariz_-02
Vesti, Zanimljivosti

Rođendan Ajfelovog tornja

31Na današnji dan, pre tačno 132 godine otvoren je simbol Pariza, jedna od najvećih svetskih atrakcija, Ajfelov toranj. Milioni turista odlaze u Pariz ne bi li se slikali sa ovom velelepnom građevinom, ali postoje činjenice o tornju koje ljudi zanemaruju ili im nije toliko važno da saznaju. Međutim, te zanimljivosti treba istražiti i bolje upoznati kako bi ste doživeli pravi sjaj Ajfelovog tornja.

Sto godina od Francuske revolucije, Ajfelov toranj je zasijao u Parizu, a njegova izgradnja je trajala dve godine, dva meseca i pet dana. Visina tornja sa televizijskom antenom iznosi 324 metara, a do samog vrha vodi 1710 stepenika. Čudno i veoma interesantno je to što se ova visina menja u zavisnosti od vremenskih uslova. Leti „poraste“ za oko 17 cm, dok se zimi „skupi“ za 15cm jer je izgrađen od čelika, koji drugačije reaguje u zavisnosti od temperature.

Ovaj toranj nosi ime čoveka koji zapravo i nije idejni tvorac. Strukturni proračun i dizajn je napravio Moris Kešlen, ali on za ovaj projekat nikada nije dobio odgovarajuće priznanje. Sam Ajfel nije bio oduševljen idejnim rešenjem, ali je poslao glavnog inžinjera Stivena Silvestra i na osnovu njegovih preporuka odlučio da kupi patent.

Toranj je nakon dvadeset godina od izgradnje trebalo da bude srušen, što nije učinjeno, ali ne zbog lepote i toga što privlači turiste, već zato što je značajna radio-televizijska stanica. Danas je turizam ipak fokus tornja pa se u njega puno i ulaže. Farbanje tornja se sprovodi na svakih sedam godina i u svojoj istoriji je promenio mnogo boja.

Države širom sveta želele su da imaju ovakvu atrakciju, pa u Tokiju postoji replika Ajfelovog tornja iste veličine kao u Parizu, dok je Las Vegas ukrašen duplo manjom verziom. U svetu postoji čak četrdeset replika ove pariske atrakcije.

Veliki uticaj je imao i u ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata je Ajfelov toranj presreo mnoge radio-televizijske stanice, dok je u Drugom svetskom ratu, po Hitlerovom naređenju vojnom guverneru Pariza, umalo bio srušen. Međutim, general je odbio i tako je toranj spašen.

Sjaj današnjeg tornja krije mnoge priče, različite boje i tajne, ali pre posete Parizu obavezno istražite pravila grada, kako vas ne bi iznenadilo nešto poput zabranjenog fotografisanja Ajfelovog tornja noću.