Madeira kućica
Gost reporter, Putopisi

Kako sam upoznala Evropske Havaje – Ostrvo Madeiru

Za ostrvo Madeiru saznala sam prošle godine preko jednog kratkog TikTok videa koji je za samo 30ak sekundi kupio moju pažnju za ovu destinaciju. Počela sam da istražujem o takozvanim Evropskim Havajima  misleći da će to izgledati isto kao istraživanje bilo koje druge destinacije o kojoj sam do tada čitala, ali o mističnom portugalskom ostrvu nije tako lako pronaći sve željene informacije.  Neprespavane noći provedene u čitanju raznih stranih portala, gledanju mnogih videa na društvenim mrežama i slušanju iskustava turista koji su ovu destinaciju obišli, donosile su mi jednu po jednu informaciju koju sam zapisivala u svoj notes što je u meni stvorilo ogromnu želju da se Madeira nađe na mom spisku posećenih destinacija. Mesecima sam kroz razne razgovore sa prijateljima, poznanicima i kolegama provlačila temu ovog, ne tako poznatog ostrva, na šta su mnogi odmahivali glavom jer nikada nisu čuli za Madeiru, jedini koji su oduševljeno odreagovali bili su strastveni ljubitelji fudbala u kojima je uzbuđenje na pomen ovog ostrva budila činjenica da je Kristiano Ronaldo rodjen baš tamo. Sve dublje zalaženje u razne zanimljivosti vulkanskog ostrva koje se nalazi u sred okeana učinile su da je avgust 2023. postao rezervisan za upoznavanje sa izuzetno specifičnom Madeirom.

Kako domaće turističke organizacije nemaju aranžmane za obilaske Madeire, planiranje puta odigralo se u sopstvenoj režiji i sve je bilo spremno za jedva iščekan polazak. Nakon presedanja u prelepom Lisabonu došao je red na poletanje ka malenoj tačkici na mapi, gotovo nevidljivoj u Atlantskom okeanu, čak 1000km udaljenoj od kopna Portugalije kojoj pripada. Sletanje na spektakularan aerodrom koje nosi ime po njihovoj najvećoj zvezdi Kristianu Ronaldu, a nalazi se na samoj obali ostrva, za mene je bio neverovatan doživljaj spuštanja na kopno samo par desetina metara od okeana.

Kako je svaki deo ostrva jedinstven na svoj način, u želji da sve obidjemo, poslušali smo savet svih koji su to putovanje već iskusili i rentirali auto koji je tamo najpovoljniji i najefikasniji način prevoza. Na putu ka smeštaju u glavnom gradu ostrva – Funčalu, neverovatni pejzaži odmah su kupili naše ogromno oduševljenje. Počelo je zadivljeno posmatranje savršenih predela kroz prozor, sa velikom dozom neodlučnosti na koju stranu pre odmarati oči, da li ka šumama i baštama prepunim raznolikim biljkama i voćkama ili ka prelepom okeanskom prostranstvu bez kraja. Tada je portugalska avantura tek počela.

Prvi dan bio je odvojen za odmaranje od puta na jednoj od ne tako čestih zlatnih peščanih plaža po imenu Mačiko i prvo jedinstveno iskustvo plivanja u okeanu. Nakon toga obilazak Funčala kroz male ulice prepune raznim biljkama koje lokalni baštovani svakodnevno održavaju, donelo nam je još jedno iskustvo – branje banana koje se nalaze na sve strane i probavanje istih, na izgled zelenih ali izuzetno ukusnijih od onih koje mi u Srbiji možemo pronaći u prodaji.

 

Sledećeg dana uputili smo se ka severnom delu ostrva i po preporuci svih meštana sa kojima smo razgovarali obišli jednu od njihovih glavnih atrakcija – Porto Moniz. Oduševljenje je trajalo kako tokom samog puta, tako i tokom obilaska Porto Moniza kog krase prirodni bazeni u okeanu koji su meni lično ostavili najzanimljiviji utisak. Kupanje unutar velikih prirodnih bazena okruženim crnim stenama i belim zidićima  preko kojih prelivaju veliki okeanski talasi odaju veličanstven utisak kog niko ne može tako lako da se zasiti, pa smo se tako i mi za vreme ovog putovanja ponovo vraćali u savršen Porto Moniz.

O plažama sa crnim peskom u mestu Seiksal najviše sam slušala dok sam istraživala o Madeiri, a kad sam prvi put zakoračila na čuvenu Crnu plažu shvatila sam koliko je zapravo vredna pomena.  Šetnja po crnom pesku uz zalazak sunca je neopisiv prizor koji je nemoguće zaboraviti. Seiksal se takođe nalazi na severu Madeire, a kako je severna strana ostrva, udaljena samo 50ak km, dosta hladnija i vetrovitija, imali smo priliku da sa plaže posmatramo surfere kako lete kroz talase koji su taj dan bili posebno veći. U blizini se nalazi i radnja u kojoj možete iznajmiti surfersku dasku pa se možete i sami oprobati u surfovanju, a ukoliko želite ozbiljnije da naučite surfovanje, na istočnoj strani ostrva se nalazi surferski kamp u kome možete provesti jedan deo putovanja.

Plaža Kalheta je još jedna zanimljiva plaza, rekla bih veštački napravljena, zbog jako zanimljivog polukružnog okruga koji se turistima posebno sviđa zbog popularnog plivanja sa jednog kraja na drugi. Nakon uživanja na još jednoj zlatno-peščanoj plaži zanimljiva aktivnost koju možete isprobati je vožnja čamcem u režiji H2O Agencije koja se nalazi baš pored plaže, a zanimljivost ovog krstarenja je upoznavanje okeanskih stanovnika – delfina, kitova, ajkula i kornjača.

U centru Funčala nalazi se gondola koja prevozi turiste do Monte Palate oko koje se nalazi ogroman park za koji je vredno izdvojiti jedan ceo dan. Celo ostrvo samo po sebi izgleda kao jedna ogromna botanička bašta, ali priroda koja nas je gore sačekala je jedan veliki nivo iznad svega što smo do tada videli za šta sam mislila da je nemoguće da postoji. Pored , za mene do tada nevidjene prirode, očaravajuć prizor je i sama palata i malo jezero kraj nje, razni mali mostići, ali i flamingose koje možete pronaći u parku. Taman kada smo mislili da više nema šta da nas iznenadi u Monte Palati, saznali smo da postoji još jedan način da se spustimo u Funčal, izuzetno specifičan. Drvena kolica koja klize po asfaltu dok njima pomoću kanapa upravljaju dva čoveka u belim odelima i slamenim šeširićima, ni vi to ne biste propustili, zar ne?

Iako smo mi obišli Madeiru u letnjoj sezoni, slušali smo puno o ovom ostrvu i tokom ostalih meseci. Razni festivali se održavaju tokom cele godine, a posebno je čarobna novogodišnja noć kada je samo neka od atrakcija jedan od najvećih svetskih vatrometa, koji se bira na takmičenju par meseci u napred. Tokom obilaska sreli smo puno planinara koji dolaze na Madeiru samo zbog prelepih pejzaža i zanimljivih planinarskih staza. Na Madeiri nikako nećete ostati gladni zbog fenomenalnih jela koja vas tamo čekaju, a uz njih morate probati i tradicionalno portugalsko vino i njihovo specijalno piće – Ponču. Meštani Madeire su izuzetno gostoprimivi I druželjubivi, pa i od njih možete čuti svakakve zanimljivosti.

Svakako, u koje god godišnje doba da se odlučite na obilazak Madeire i kakva god da su vaša interesovanja i očekivanja od tog putovanja, sigurna sam da će ih evropski Havaji ispuniti, a za mene je Madeira osvojila posebno mesto na listi destinacija kojim ću se sigurno jednog dana vratiti.

 

 

Sa putovanja,
Anja Savić