Svetski Putnik_Aja-Napa-Park-skulptura_blog
Zanimljivosti

Park skulptura – Kulturno čudo Ayia Nape

Ako planirate posetu Ayia Napi, ne propustite priliku da doživite magiju ovog ostrva. Ayia Napa se osim po svojim prelepim plažama, noćnom životu i prirodnim lepotama, ističe i kao destinacija koja gaji umetnički duh i kreativnost. Park skulptura predstavlja kulturno čudo ovog kiparskog grada, donoseći umetnost na otvorenom i oživljavajući priče iz prošlosti i sadašnjosti.

Ovaj muzej skulptura, osnovan 2014. godine, pruža potpuno novo turističko iskustvo! Više od pedeset talentovanih skulptora iz svih krajeva sveta pozvani su da doprinesu ovom parku svojim jedinstvenim radovima. Kombinacija ove impresivne kolekcije skulptura sa klasičnim mediteranskim morskim pejzažem čini ovaj park idealnim mestom za opuštajuću i inspirativnu šetnju. Jedna od posebnih karakteristika ovog parka je što se kolekcija skulptura stalno proširuje. Umetnici iz celog sveta nastavljaju doprinositi ovom kreativnom i živom prostoru novim delima, čime park ostaje živahan i aktuelan tokom godina.

Svaka skulptura, smeštena pažljivo u prostoru parka, dočarava posebnu priču i oživljava jedinstvenu emociju. Park je prostran i dozvoljava posetiocima da šetaju i istražuju skulpture u svom ritmu, stvarajući lični doživljaj umetničkih dela. Štaviše, predivno uređena okolina parka i park kaktusa koji se nalazi u nastavku (otvoren 2015. godine), pružaju dodatni ugođaj i priliku za opuštanje u prirodi dok uživate u umetnosti.

Eksponati u parku su izrađeni od lokalnog belog mermera ili krečnjaka, što pruža dodatnu autentičnost i posebnost ovim umetničkim delima – od apstraktnih formi koje izazivaju maštu, do dela koja su inspirisana antičkim civilizacijama ostrva, očaravajući posmatrače istorijskim i mitološkim pričama. Svaka skulptura je jedinstveno delo umetnika, prožeta njihovom kreativnošću, vizijom i veštinom. Ono što ovaj muzej čini još posebnijim jeste to što posetiocima omogućava da osete umetnost – neke od skulptura su interaktivne, što znači da se na njih možete popeti i napraviti nezaboravne fotografije za uspomenu. Svaki korak otkriva nove umetničke priče, a svaka skulptura ima svoju posebnu poruku koju prenosi posetiocima. Zato, Park skulptura postaje i pravo mesto zabave i istraživanja posebno za decu i porodice. Deca mogu naučiti o umetnosti na praktičan način, upijajući znanje o umetničkim tehnikama i stilovima dok istražuju svaki kutak muzeja.

Skulpture koje su meni ostavile najveći utisak su razne forme i višebrojni prikazi Afrodite, Pegaza i Trojanskog konja. Omiljeni mi je „Talas“ umetnika Malina Mlinova iz Bugarske i „Igre Anđela“ Tigrana Harutjuna, jermenskog umetnika. Njihova kreativnost i veština pretočeni u ove umetničke komade, su me dodatno inspirisali tokom posete muzeja.

Osim što predstavlja kulturološku i umetničku oazu, Park nudi posetiocima još jednu posebnu prednost – slobodu da uživaju u ovom muzeju skulptura tokom cele godine. Bez obzira na godišnje doba ili vreme dana, ovaj park je otvoren za posete, omogućavajući posetiocima da uživaju u lepoti skulptura bilo kada to požele. Ulaz u ovaj muzej na otvorenom je slobodan, čineći ga dostupnim svima koji žele da otkriju čuda umetnosti i prirode u skladnom plesu.

Ako planirate posetu Aja Napi, ne propustite priliku da doživite umetnost ovog grada i uživajte u kulturnom putovanju. Upustite se u avanturu otkrivanja jedinstvenih skulptura i ponesite sa sobom uspomenu – jedinstvenu mediteransku harmoniju umetnosti i prirode.