Tihe turističke destinacije
Zanimljivosti

Prirodni detoks na tihim turističkim destinacijama

Sve više turista se u poslednje vreme odlučuje za destinacije koje nude mir i tišinu, udaljene od automobila, gužvi, telefona, glasne muzike pa čak i drugih ljudi. Nakon godina masovnog turizma, ljudi su počeli da traže povratak prirodi i priliku za resetovanje.

Gordon Hempton, naučnik koji se bavi akustičnom ekologijom, već 40 godina se trudi da skrene pažnju javnosti na važnost očuvanja tišine. Sada je dobio priznanje za svoj dokumentarni film „The Vanishing Dawn Chorus“, u kojem prenosi zvuke prirode, i to mu je donelo i Emi nagradu. On ističe da je očuvanje tišine jednako važno kao i suočavanje sa globalnim zagrevanjem za očuvanje našeg sveta.

U skladu s tim, razvija se novi trend u turizmu koji se naziva „tihi turizam“. Prva neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom i očuvanjem prirodnih pejzaža na Zemlji je Quiet Parks International (QPI). Njihova misija je edukacija putnika o beneficijama tišine i zaštiti poslednjih mesta na kojima vlada tišina.

Studija Svetske zdravstvene organizacije ukazuje na to da dugotrajno izlaganje glasnim zvucima, posebno neprirodnim bukama u gradovima, povećava rizik od srčanih udara, povišenog krvnog pritiska, moždanih udara, dijabetesa, demencije i depresije kod ljudi. Zato je edukacija putnika o važnosti tišine i tihi turizam opravdan i neophodan za očuvanje našeg zdravlja i prirode.