Crnomorske visoravni Turske_2
Vesti

Crnomorske visoravni Turske

Turske visije Crnog mora nude širok izbor alternativa za one koji žele pobeći od gradske vreve. Visoravni, među najpoznatijim crnomorskim rutama tokom cele godine, nude savršenu kombinaciju prirodnog pejzaža, plavog neba i svežeg vazduha. Kao alternativu odmoru na moru, šta kažete na otkrivanje prelepih pejzaža crnomorskih visoravni, na kojima možete iskusiti bogate ukuse crnomorske kuhinje u opuštenom, zelenom, prirodnom okruženju?

 

Ordu: Harmonija zelene i plave

Ordu, sa svojom blistavom obalom, bujnom prirodom, istorijskim lokalitetima koji prkose vremenu i ukusnim gastronomskim specijalitetima, jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija crnomorskog regiona. Visije Ordua nude posetiocima razne aktivnosti, uključujući kampovanje i treking. Čambaši, Peršembe i Kejfalan su tri najpoznatije visoravni Ordua. Visoravan Peršembe u okrugu Ajbasti u Orduu je poznata po svojim meandrima i zadivljujućim vidikovcima. Tokom tradicionalnih brdskih svetkovina u julu održavaju se takmičenja, folklorne priredbe, koncerti, društvene i kulturne manifestacije, rvačke igre, kao i konjske trke. Visoravan Čambaši je popularna destinacija za putnike zainteresovane za aktivnosti na otvorenom, dok Kejfalan, koja se nalazi na jugoistočnom kraju okruga Mesudije, pleni posetioce svojim čistim vazduhom i vodom, prirodnim životinjskim proizvodima i tradicionalnim planinskim kućama.

 

Giresun: „Komadić raja“

Giresun, tipičan crnomorski grad sa svojom kulturom, istorijom i prelepim pejzažem, dom je mnogih prirodnih dragulja u kojima se može uživati tokom cele godine, a  bez sumnje visoravni su najpopularniji među njima. Visoravan Kumbet, na kome se svake godine održava festival svake druge nedelje u julu, dom je mnogih restorana i mesta za okrepljenje, kao i nezaboravnog pejzaža stvorenog promenom vegetacije. Bektaš, koja se nalazi na međi okruga Dereli i Bulandžak, koja privlači posetioce svojom prirodom i kulturnom ponudom, takođe je prava destinacija za doživljaj autentičnog tradicionalnog planinskog života. Planinska visoravan Sis u okrugu Gorele ima rute pogodne za mnoge aktivnosti na otvorenom, a posebno za planinarenje. Izvor mineralne vode u regionu, poznat kao „gorka voda“, jedinstven je za ovu visoravan, prepoznatljivu po maglovitoj atmosferi.

 

Trabzon: Usred prirode

Trabzon, jedan od najpopularnijih gradova na Crnom moru, pleni posetioce svojim prirodnim lepotama i bogatom istorijom. Visoravan Mačka-Šolma je na vrhu visoravni za istraživanje u Trabzonu. Okružena šumama sa bujnim zelenilom i tekućim vodama, spokojnom prirodom i raznovrsnim sadržajima, plato pruža posetiocima ambijent u kome se mogu u potpunosti opustiti. Erikbeli, koja se nalazi 24 km južno od Tonje, nudi posetiocima pravu gozbu živopisnih pejzaža i jedinstvene faune, dok su visoravni Lustra i Karester, na 20 km od Čajkare i visoko iznad Uzungola, jednog od najpoznatijih turističkih mesta na Crnom moru, poznate su po svojim bujnim poljanama i veličanstvenim vidicima.

 

Rize: U podnožju planina Kačkar

Rize, grad prepoznatljiv po svojim strmim dolinama, tekućim potocima, istorijskim zamcima i ukusnom čaju, pravi je raj na visoravni. Visoravan Ajder, na 19 km od Čamlihemšina, je jedna od najpoznatijih visoravni Turske, koja se naslanja na planine Kačkar i sa smenama godišnjih doba menja svoj izgled među šumama smrče, kestena, bukve i jele. Duge šetnje u prirodi su moguće na visoravni, a vodopadi Gurgendibi i Gelintulu su na pogodnoj udaljenosti.

 

Artvin: Skriveni dragulji regiona Crnog mora

Sa svojim visoravnima u hiljadu nijansi zelene, Artvin je jedan od najvažnijih gradova planinskog turizma kako u regionu Crnog mora tako i Turske, a Kačkar i Kafkasor su dve najpoznatije visoravni regiona. Visoravan Kačkar, koja se nalazi na južnoj padini planine Kačkar i delimično u Rizeu, nudi odlične mogućnosti za planinarenje, uz mogućnost posmatranja divljeg sveta na visoravni, pokrivenoj ogromnim šumama i travnjacima, dok se na jugozapadu grada, na visoravni Kafkasor, na samo 10 kilometara od centra, nalaze druge atrakcije koje vredi videti.