Red and white skis put in the snow in forest
Zanimljivosti

Skijanje u komšiluku

Skijanje, kuvano vino i zimske čarolije sve su bliže. Da li ste već odlučili na kojoj planini ćete uživati u zimskim aktivnostima, pogledu i svežem vazduhu? Ako niste, evo naših par ideja za aktivan odmor u komšiluku.

Ako se uputite ka Bugarskoj, možete posetiti najstarije skijalište u zemlji, Borovec, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metara u planinama Rila. U spuštanju niz snežne staze dužine 58 km mogu uživati i početnici i srednje napredni skijaši. Skijalište je poznato po brojnim ušuškanim kafićima i barovima u kojim se možete utopliti i odmoriti uz idealan zimski napitak poput čaja, kuvanog vina ili tople čokolade, a potom nastaviti avanturu na skijama.

Takođe, u blizini naše zemlje je jedna od najlepših i najposećenijih skijaških destinacija – Jahorina koja pripada dinarskom planinskom vencu. Uređene staze za skijanje, sankanje, brojni ski-liftovi i hoteli sa bogatim sadržajem privlače posetioce iz regiona, ali i ljubitelje prirode i skijanja iz ostalih krajeva Evrope i sveta. Najviši vrh Ogorjelica se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine odakle se pruža čaroban pogled na okolne predele pod najfinijim belim pokrivačem. Profesionalnim skijašima Jahorina je jedan od najdražih ski centara zbog izazovnih crnih staza koje su najteže za skijanje. Alpsko skijanje, skijaško trčanje, sankanje i posebna atrakcija, noćno skijanje, izdvajaju Jahorinu kao jedinstvenu planinu koju morate doživeti svim čulima. Srdačnost domaćina koja vas očekuje na Jahorini će vas navesti da joj se iznova vraćate. Pregršt kafića, restorana i najveselijih kafana kao pravi gastronomski raj u kojim se možete poslužiti najkvalitetnijom čašicom rakije i najukusnijom pršutom ostaviće izuzetno lep utisak na vas koji ćete voleti.

Kada zađete u Sloveniju i pođete severo-zapadno od glavnog grada Ljubljane naići ćete na nacionalni park Triglav i prelepu planinu Vogel koja gleda na Bohinjsko jezero. Iako ovaj porodični ski centar ima samo 16 km skijaških staza, teren bez drveća kog ima dosta govori da postoji mnogo neobeleženih staza za istraživanje. U srcu Julijskih Alpa nalazi se vrh koji doseže do 1800 m koji pleni prekrasnim panoramskim pogledom na celu regiju. Dobra skijaška sezona zagarantovana do aprila meseca i sve ostale znamenitosti ovog kraja pružiće vam senzaciju istinskog odmora.

Ljubitelji skijanja verovatno znaju da je ,,sunčani proplanak“ značenje najpopularnijeg skijališta Pojana Brašov u Rumuniji. Duboko u srcu transilvanijskih Karpata, ovaj zimski centar okružju guste šume i visoki vrhovi. Ovde se možete prepustiti užitku i u brojnim kulturno-istorijskim sadržajima pored fantastičnih staza za skijanje pa tako možete obići čuveni Drakulin dvorac. Obećavajuće najbolji provod na žičari i van nje kazaće vam samo jedno, a to je da pohrlite ka Rumuniji i osetite magiju koju ova zemlja pruža.

Zima nam se bliži, a ukoliko volite i jedva čekate zanimacije na snegu, fenomenalnu hranu, tople napitke, kvalitetnu muziku, kao i sjajnu energiju, onda je sada pravo vreme da pronađete lokaciju na kojoj ćete doživeti sve ove lepote odjednom i napraviti magične praznične uspomene.