Svetski Putnik_buyukada-istanbul_ostrvo_princeva_blog_COVER
Zanimljivosti

Ostrva prinčeva

Možete li da zamislite mesto na kom borave samo mladići plave krvi? Sigurno će vam biti zanimljivo da saznate jednu tajnu koju Turska vešto krije, a to su ni manje ni više nego Prinčevska ostrva.

Ostrva plemića se nalaze u Mramornom moru i pripadaju gradu Istanbulu, a naziv su dobila po jednom interesantnom običaju iz prošlosti. Naime, nekada je vlast na ovo neobično ostrvo slala sve nepoželjne plemiće i osobe iz kraljevske porodice i tako su ostala upamćena kao Prinčevska ostrva.

Ovaj arhipelag, poznat i kao Adalar, ukupno broji devet ostrva, od kojih je najveće i najposećenije Bujukadi. Na ovom ostrvu površine pet kvadratnih kilometara nema automobila tako da predstavlja savršenu oazu mira bez gužve i buke. Savršeno je za istraživanje laganom šetnjom, a u čarbnoj prirodi možete uživati i dok vozite bicikl ili tokom romantične vožnje kočijom. Interesantna istorija i neverovatna bogatstva prirode privlače na ovu destinaciju turiste iz celog sveta i nude raznovrstan sadržaj onima koji žele zabavu i aktivan odmor.

Nakon što se umorite od lutanja ostrvom, možete pronaći predah u nekom od fantastičnih lokalnih restorana ili čuvenih kafana koje možete zateći na svakom koraku. Bez sumnje ćete uživati u vrhunskoj kuhinji, a najčešće vas mogu dočekati sveži riblji i mediteranski gurmanluci.

Stanovnici Istanbula vikendom često posećuju ostrva prinčeva kako su udaljena samo 90 minuta vožnje trajektom i tako provode vreme u opuštenom druženju sa porodicom i prijateljima. Prinčevska ostrva su posebno interesantna i popularna kao destinacija na koju se odlazi tokom cele godine jer pružaju očaravajuć osećaj mira i spokoja tako da nećete pogrešiti kad god odlučite da ih posetite, a usput možda sretnete i nekog princa.