Svetski_putnik_staza_dzinova_blog-COVER
Zanimljivosti

Staza džinova

Legenda kaže da je Irska nastala zahvaljujući džinovima od kojih je jedan posebno važan. Među mnogobrojnim bićima velike i snažne prirode irske mitologije bio je Fin Makamhejl, poznatiji kao Makul, koji je tvorac prekrasne bazaltne formacije na našoj zemlji kasnije nazvane po njemu ,,Staza džinova”.

Predak irskog naroda visok 15m stvorio je stazu koja kada se posmatra sa strane podseća na stepenice koje vode ka moru, a iz vazduha liči na saće. Ova tvorevina izgleda kao nasip stvoren sa namerom da Irsku poveže sa škotskim ostrvom Stafa. Prema legendi, Makul je napravio Stazu džinova kako bi njegova draga mogla da pređe na teritoriju Irske a da pri tom ne pokvasi noge, ali i da bi mogao da se bori sa protivnikom, džinom iz Škotske, čemu u prilog ide i pronalazak sličnih puteva od stubova sa škotske strane.

Nauka ipak kaže nešto malo drugačije o nastanku ovog prirodnog fenomena. Tokom jedne erupcije vulkana prodiranjem lave kroz krečnjačko tle na površinu, velika količina vrelih stena iz dubine Zemlje prilikom sudara sa morskom vodom istog trena je očvrsla. Zbog pritiska koji je kasnije između tokova oblikovao uglaste stubove danas poznajemo Stazu džinova koja broji oko 40 000 stubova bazalta.

Posetioci su vremenom ovim zadivljujućim stubovima dodali još neke maštovite nazive poput ,,Dimnjaci”, ,,Harfa”, ,,Amfiteatar”, a najpoznatiji je ,,Džinove orgulje”. Vetrovi u ovoj oblasti su snažni i nepredvidivi, stoga je za zahtevnu plovidbu u blizini stubova potrebno veliko umeće. Interesantna skupina stubova koja privlači posebnu pažnju nazvana je ,,Džinove oči”, a obrazovana je od crnih stubova koji su zaobljeni i u dodiru sa krečnjakom  bele boje svojim izgledom podsećaju na oči ogromnog džina.

Sredinom 20. veka Irska je ovu destinaciju proglasila Nacionalnim parkom koji je postao omiljen turistima. Pored tragova džinova, ovaj predeo gaji više od 200 vrsti biljaka među kojima ima onih veoma retkih i zaštićenih. Raznoliku obalu posećuju razne vrste ptica, a tu se nalaze i ribarske kolibice ušuškane u zalivima oko malih pristaništa.

Svake godine, kako bi se upoznali sa neobičnom prirodom i uživali u aktivnom odmoru, hiljade turista pohrli u ove udaljene predele na granici kopna i mora, legende i stvarnosti.

 

Foto: www.zanimljivageografija.rs