mert-kahveci-npsVSvawrvM-unsplash
Zanimljivosti

Pripitomljeni đavo u sutonu Ajvaličke regije

Da li ste znali da se jedno od najlepših mesta zalaska sunca nalazi na neobičnoj turističkoj lokaciji u Turskoj – Đavoljoj trpezi – vidikovcu letovališta Sarimsakli koje izlazi na Egej i nalazi se nasuprot grčkog ostrva Lezbos?

Ne samo da je letovalište Sarimsakli poznato po prostranoj i dugoj plaži, kao i gastronomskim specijalitetima, već i po zanimljivim lokalnim legendama. Jedna od njih kaže da je Đavolja trpeza, odnosno Šejtan sofrasi (sofra), dobila ovaj nesvakidašnji naziv zbog samog đavola koji je u ovom kraju uzimao mlade devojke kao svoje žrtve. Kada je došao red na jednu od njih da bude žrtvovana, ona mu je predložila da ga odvede na posebno mesto sa kog je u sumrak pogled tako čaroban da će omekšati njegovo teško srce. Odvela ga je na ovaj vidikovac i nečastivi se očaran i ispunjenom tom lepotom više nikada nije vratio po devojačke žrtve.

Đavolja trpeza je atrakcija za sve koji letuju u Sarimsakliju i važi za mesto na kome se ispunjavaju želje.

Na ovom vidikovcu nalazi se ogroman ograđeni otisak stopala, mesto na koje je navodno kročio đavo lično, a u koje posetioci bacaju metalne novčiće. Osim toga, turisti ispisuju želje na papirne maramice, a potom ih vezuju za ogradu đavolje stope i one se po predanju ispunjavaju.
Pored đavoljeg, postoji još jedan izuzetan vidikovac – Dženade tepisi – Rajska sofra ili trpeza (tepsija) sa koje se najbolje vidi pozicija samog grada Ajvalika, kom ovo mesto pripada.

Ako želite i sami da se uverite u istinitost legende koja žive u ovom kraju, onda vam jedino preostaje da se uputite na ovu destinaciju i zamislite želju, a vreme će pokazati da li čuda zaista postoje.

 

Foto: Mert Kahveci