Znak Obavezno ljubljenje
Zanimljivosti

Ljubljenje obavezno

Obaveze, obaveze, ko ih još voli…

Međutim, šta biste rekli kada bi vaša obaveza bila, ni manje ni više nego ljubljenje?

Belvedere del sognatore – Vidikovac sanjara na ostrvu Kapri, opština Anakapri, sa koga se pruža predivan pogled, postao je romantična zona uvevši pravilnik obaveznog ponašanja, a to je upravo ljubljenje.

Inicijativa dvadesetrogodišnjeg Simonea Akampore navela je opštinske vlasti Anakaprija da u ovom delu ostrva Kapri postave tablu na vidikovcu sa natpisom: “Romantična zona, ljubljenje obavezno”. Na ovom znaku koji im je darovao Simone prikazan je i par koji se ljubi. Sanjarski vidik smešten pri dnu crvenog svetionika, koji u noćnim satima označava put brodovima, pruža pogled na zaliv Punta Karena. Pravo mesto za poljubac, zar ne?

Naime, jedna od prvih opština koja je uvela “pravilo“ ljubljenja je mesto Trentinara u Čilentu. Pre nekoliko godina na terasi sa koje se pruža predivan pogled, postavljen je znak na kome se vide likovi iz legendarne priče o Izabeli i Saulu koji poziva na ljubljenje. Lokalna legenda kaže da se vojskovođa Saul, koji je stigao u Trentinaru sa ciljem da opljačka palatu u kojoj je živela plemkinja Izabela, ludo zaljubio u nju i odustao od svih svojih prvobitnih namera. Kao i u engleskoj tragediji o Romeu i Juliji, njegova ljubav je odmah uzvraćena, ali su za razliku od njih, Izabela i Saul pripadali veoma udaljenim društvenim slojevima i zaista se suprotstavljali porodicama. Očajni zbog nemogućnosti da žive svoju ljubav, Saul i Izabela bacili su se zagrljeni sa litice Trentinare. Oni najromantičniji i danas tamo naziru siluete dvoje ljubavnika u bezvremenskom zagrljaju.

Koga biste vi poveli na mesto obaveznog ljubljenja?

Ilustracija: Il Rullo