Svetski Putnik_oprezno-u-parizu_blog
Vesti, Zanimljivosti

Oprezno u Parizu

Bez obzira na godišnje doba Grad ljubavi je uvek dobra turistička ideja. Čak i sada kada je vruće, mnogi turisti biraju da plaže zamene Parizom i uživaju u pogledu na Ajfelov toranj, u šetnji pored Sene ili ukusima svežih francuskih kroasana. Vanredno stanje zvanično se završava 31. jula pa je ovo dodatni razlog zašto sve više turista hrli ka ovoj prestonici.

Ako ste jedan od njih, postoje stvari koje treba da znate ukoliko planirate da posetite Pariz u narednom periodu.

Pre nego što otputujete u Grad ljubavi proverite da li su u toku štrajkovi na aerodromima zbog kojih se mnogi letovi otkazuju. Pariski aerodromi Orli i Šarl de Gol bili su na listi evropskih aerodroma na kojima su se dešavale razne neprijatne situacije poput otkazivanja letova. Uspešni pregovori doveli su do toga da se novi štrajkovi ne očekuju, ali ovo svakako treba proveriti pre samog puta. Obratite pažnju i na regionalnu železničku liniju RER B koja je trenutno pod rekonstrukcijom.

Nakon sigurnog sletanja treba razmisliti o prevozu u Parizu. Karta za gradski prevoz košta svega 1.90€, a ukoliko se opredelite za Navigo Easy Pass dopunjivu karticu, možete uštedeti kada uplatite deset vožnji. Međutim, pokušajte da se po ovom gradu krećete biciklom, biće to nezaboravno iskustvo i drugačiji doživljaj Grada ljubavi.

Svoje stvari čvrsto držite kod sebe. Pariz jeste bezbedan grad, ali sama ideja da je jedna od najposećenijih destinacija na svetu džeparošima daje ideju da u njemu zaista ima šta da se ukrade od turista. Kao i na svim drugim putovanjima, torbu držite ispred sebe i u svakom momentu znajte gde su vam dokumanta, novčanik i telefon.

Nezaobilazno je u Parizu posetiti muzeje, ali karte rezervišite na vreme. Takođe, ove godine veliki broj muzeja ponovo otvara vrata nakon renoviranja pa možete uživati u istoriji Pariza, pričama o srednjem veku, Viktoru Igou i ukrasima sa kraljevskog dvora.

Leto u francuskoj prestonici puno je događaja na otvorenom pa vas tako neki od njih mogu iznenaditi. O nekima možete i ranije saznati kakav je program, gde se održavaju i kako kupiti karte.

Razmislite gde biste voleli da jedete i na vreme rezervišite svoje mesto. Pored velikih gužvi može da se dogodi da su pojedini restorani zatvorili vrata zbog godišnjih odmora. Ovo jeste prilika da istražite i druga mesta, ali kada je u pitanju Pariz bolje je da ne rizikujete kako ne biste ostali bez ručka.