Svetski putnik_Najluđi smeštaj
Vesti, Zanimljivosti

Velike nagrade za čudne dizajnerske ideje i „OMG ekspirijens“ koji sledi

Za svoje čudnovate dizajne kuća stotinu učesnika dobiće nagradu od čak 100.000 dolara kako bi ideje sproveli u delo, a prijave za ovo specifično takmičenje traju do 22. jula.

Platforma Airbnb uvela je novu kategoriju pod nazivom OMG! u kojoj je izdvojen najneobičniji smeštaj. U proteklih godinu dana ova platforma dobila je 30.000 novih smeštaja, ali je potražnja za neobičnim kućicama i prostorima sve veća. Samim tim naveden je nagradni fond od čak deset miliona dolara kako bi se napravilo što više ovakvih smeštaja.

 

Svetski putnik_Najluđi smeštaj01

Originalnost, izvodljivost, održivost i ono što prostor može da ponudi posetiocima biće kriterijumi za dobijanje najgrade od 100.000 dolara.

Ova interesantna igra ima i svoje uslove. Nakon osvojene nagrade učesnici moraju da iznajme novi prostor preko platforme i nemaju pravo da svoj specifični smeštaj oglase na konkurentskim platformama za iznajmljivanje u periodu od godinu dana.

U ovakvim konkursima cene se kreativnost, ali pomalo i ludost. Smeštaj u obliku svemirskog broda, železničkog vagona ili silosa za žito mogu doneti bolju zaradu. Smeštaj u u Kaliforniji u vidu mini-smemirskog broda nudi neverovatnu „NLO vibraciju“, merdevine i prozor za iskakanje, a iznajmljen za 289 dolara za noćenje.

Svetski putnik_Najluđi smeštaj UFO

Jedan od najtraženijih hotela Airbnb platforme Big Idaho Potato hotel ovo zvanje dovio je upravo zbog svoje čudnovatosti. Kristi Vulfi je potrošila 32.000 dolara kako bi šest tona težak podupirač, koji je spasen iz Komisije za krompir u Ajdahu, pretvorila u smeštajnu jedinicu. (Naslovna fotografija)

Par sa Novog Zelanda je uložio čak 14.000 dolara da bi od starog silosa za žito napravio žutu podmornicu. U Portugalu je od starog autobusa jedan čovek napravio vrhunski opremljenu minijaturnu kuću na dva nivoa, potrošivši 36.000 dolara. Njegova ideja je toliko bila isplativa da je uspeo da kupi i drugi stari autobus.

Nažalost, takmičenje ne uključuje našu zemlju, ali u „igru“ ulaze sledeće destinacije: Australija, Austrija, Belgija, Kanada, Čile, Kostarika, Danska, Francuska, Nemačka, Indija, Irska, Italija, Japan, Malezija, Meksiko, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Portugal, Filipini, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Španija, Švedska, Švajcarska, Tajvan, Tajland, UK, SAD (uključujući Portoriko).

Ko zna, možda odsednete baš u nekom od ovih neobičnih smeštaja za koju godinu.