Svetski Putnik_Kopaonik_cover_blog
Putopisi, Zanimljivosti

Lepote Srebrne planine

 

Danas sa vam delimo informaciju o lepotama Kopaonika u kojima, ukoliko vas put odvede na ovu stranu, možete uživati tokom leta.

 

Letnja sezona zvanično je počela na Kopaoniku. Naravno da je sneg, skijanje i savršen provod Srebrne planine teško zameniti, ali ona može da bude privlačna turistima i tokom leta. Kao neko ko je puno godina proveo ljujajući se na zaustavljenim četvorosedežnicama, planinareći po strminama Pančića i preskačući sa jednog na drugi Markov kamen, pisaću vam o letnjim sadržajima Kopaonika za koje vam je potrebna samo udobna obuća, sendvič i dobro raspoloženje.

Hajde da započnemo našu letnju planinsku avanturu!

Nebeske stolice

Verovatno ste ranije čuli za lokalitet pod ovim imenom koji se nalazi podno Pančićevog vrha, na nadmorskoj visini od 1800 metara. Devedesetih godina prošlog veka na ovim prostorima pronađeni su ostaci ranohrišćanske crkve koja svedoči da je život ovde postojao još od trećeg veka. Posvećena je zaštitniku Kopaonika, Svetom Prokopiju, rimskom legionaru u čiju se čast svake godine 21. jula ljudi okupljaju na ovom proplanku. Ako u tom periodu budete na Kopaoniku, obavezno im se priključite.

Do Nebeskih stolica je zaista lako doći, dinamičnom šetnjom od jednog ili dva sata. Zavisi koliko često planinarite.

Svetski Putnik_Kopaonik_Nebeske_stolice_blog

Foto: Privatna arhiva

Markove stene

Ovo izletište često nazivaju i Markov kamen, a nalazi se u blizini samog centra Kopaonika. Do ovih stena možete doći laganom šetnjom kroz četinarsku šumu, a sam početak staze nalazi se iza nove parking garaže. Kao i većina šetališta na Srebrnoj planini i ovo je obeleženo putokazima koji će vas odvesti tačno do izletišta. Kada stignete na Markove stene možete se odmoriti u maloj drvenoj kućici, na klupama, ili se popeti drvenim stepenicama na kamen, sunčati se i dobiti planinsku letnju boju.

Za ovu šetnju potrebno vam je maksimalno pola sata, i to laganim hodom.

Svetski Putnik_Kopaonik_Markove_stene_blog

Foto: infokop.net

Bele stene

Bele stene su prvo što će vam se urezati u sećanje kada pristižete na Kopaonik, ako putujete iz pravca Brusa. Organizujte se i prošetajte do njih kako biste uživali u nesvakidašnjem pogledu. Takođe, u njegovoj blizini se nalazi i vidikovac, ali je moja preporuka da ipak u pogledu uživate sa Belih stena. Jedino, vodite računa, liticama je dostupno prići, a one nisu obezbeđene i često na ovom području duva jak vetar. Pa, pored uživanja u nestvarnom prizoru vodite računa da ispod vaših nogu bude čvrsto tlo.

Do ovog pogleda od centra Kopaonika stići ćete za sat i po vremena.

Svetski Putnik_Kopaonik__Bele_stene_blog

Foto: Privatna arhiva

Trim staza

Ukoliko želite da prošetate, ali da ne idete van centra Kopaonika može vam poslužiti trim staza čija je ukupna dužina 4,7 kilometara. U zavisnosti od vaše fizičke spremnosti možete birati težinu terena, a staze prolaze kroz šumu, pa je šetnja prijatna čak i u vreme najvećih vrućina.

Svetski Putnik_Kopaonik_Trim_staza_blog

Foto: Privatna arhiva

Govorili smo o rutama za koje vam nije potreban prevoz, a sada je vreme da tekstom obiđemo par izletišta koja su više udaljena od centra skijališta.

Kadijevac

Prema mom mišljenju, ovo je najlepše mesto na Kopaoniku. Vožnjom prema Jošaničkoj Banji stići ćete do skretanja za Kadijevac, odatle kroz šumu nastavite vožnju svega dva minuta i stići ćete do velikog travnjaka oivičenog stoletnom bukovom šumom. Na ovom mestu napravljene su drvene kućice sa stolovima i klupama i par mesta za roštilj, pa možete napraviti pravi planinski ručak u prirodi. Ono što dodatno ulepšava Kadijevac je krivudava reka Samokovka kroz koju možete da prošetate kako biste se rashladili.

Svetski Putnik_Kopaonik__Kadiljevac_blog

Foto: Privatna arhiva

Metođe

Ovo svetilište smešteno u pećini nastalo je još u vreme Turaka. Kako bi se sakrili, meštani su malu crkvu, posvećenu Metodiju episkopu grada Patre Likijske, napravili u steni.

Ovo je izlet na koji svakako treba krenuti. Od velike krivine koja se nalazi na 14. kilometru od Brzeća do Kopaonika trebaće vam 25 minuta do gejzira. Do samog svetilišta potrebno je još 20 minuta hoda.

Svetski Putnik_Kopaonik_Metodje_blog

Foto: infokop.net

Jelovarnik

Postoje ture koje vas sa Kopaonika mogu odvesti do Jelovarnika. Takođe, kada krenete ka Nebeskim stolicama nailazićete na putokaze koji vode do Jelovarnika, ali biću iskrena, meni nije pošlo za rukom. Put je veoma dugačak i šetnja nije prijatna kao sve koje su gore navedene. Međutim, vodopad je zaista fascinantan. Najbolje je da se autom, autobusom ili gondolom spustite do Brzeća, prošetate do Jelovarnika i na isti način vratite nazad.

Svetski Putnik_Kopaonik__Jelovarnik_blog

Foto: infokop.net

Moja preporuka je da za svaku od ovih šetnji odvojite jedan dan, jer ma koliko ona bila jednostavna i lagana, ume da izmori, a vazduh na Kopaoniku savršen je za spavanje.