Zasavica_Svetskiputnik.rs01
Foto priča, Zanimljivosti

Idealno mesto za izlet vikendom

Specijalni rezervat prirode Zasavica nalazi se na području južne Vojvodine i severne Mačve na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić i sjajno je mesto za odmor, rekreaciju i edukativni porodični izlet. Iako se zove Zasavica, jer prati reku Savu i od nje je deli samo jedan nasip, sva voda podzemnim tokovima dolazi iz Drine.

Kako se nekad verovalo, bila je stanište zmajeva kako je bilo iscrtano u starim keltskim kartama. Danas je stanište 683 biljnih vrsta, 220 vrsta ptica, 20 vrsta riba, 27 vrsta vodozemaca i gmizavaca i preko 30 vrsta sisara. Ipak najpoznatija je po magama koje se slobodno kreću po pašnjacima, pored konja, krava i mangulica, raspoloženim za druženje i maženje sa posetiocima. Upravo ovi stanovnici, magarci su i proslavili Zasavicu. Razlog tome nije samo to što su neverovatno slatki, već i zato što se ovde od njihovog mleka pravi najskuplji sir na svetu- sir za čiji kilogram biste morali da izdvojite 1000eura.

U središtu rezervata nalazi se toranj visine 18 metara, sa pogledom na sve dostupne sadržaje rezervata, mesto odakle nastaju najlepše fotografije. Nedakleko od tornja nalazi se polazna tačka turističkog broda “Umbra koji posetioce vozi plovnim putem kroz najlepši deo rezervata, dužine 7 km. Dužina plovidbe doduše zavisiće od vodostaja, koji je najviši u rano proleće, a najniži u kasno leto, te vožnja uz stručne informacije o stanovnicima Zasavice može trajati oko 30-40 minuta. Druga opcija je da iznajmite drveni čamac sa motkom za odgurivanje, i sami istražite vodena prostranstva ovog rezervata.

Za ovo zadovoljstvo cena ulaznice za odrasle iznosti 300 dinara, dok deca i penzioneri plaćaju 150 dinara.