Tulip field in Keukenhof Gardens, Lisse, Netherlands
Vesti, Zanimljivosti

Da li letovi na kratkim relacijama uskoro mogu biti ukinuti u Evropi?

Ukoliko često putujete avionom i smatrate da je to najudobniji način putovanja, kako biste prihvatili ako bi letovi na kratkim relacijama bili ukinuti?

Avioni proizvode više emisije ugljenika po putniku nego što to čine vozovi, autobusi, pa čak i vaš automobil. Smanjenje vazdušnog saobraćaja moglo bi znatno usporiti globalno zagrevanje i klimatske promene.

Letovi koji spajaju dve veoma udaljene tačke su neophodni i suludo je razmišljati o njihovom ukidanju, ali da li su nam letovi na kratkim relacijama, između kojih bi nam vozom trebalo samo par sati, zaista potrebni? Moguće je redukovati, pa čak i ukinuti takve letove u cilju čuvanja planete. Međutim, naviknuti na lagodnost putovanja, putnici će teško pristati na dužu vožnju zarad ekologije. Ali razmislite, koliko vremena vam je zaista potrebno za ulazak u avion, koliko ranije je potrebno čekirati kartu. Bezbednosne kontrole, kao i dolazak do aerodroma oduzimaju dovoljno vremena da ga uporedite sa vremenom koje biste proveli u vozu. Na kraju to ne bude velika razlika.

Par evropskih zemalja prihvatilo je ukidanje kratkih avionskih letova u cilju očuvanja planete.

Zemlja koja je već pokrenula postupak ukidanja letova na kratkim relacijama je Francuska. U narednim nedeljama ovo bi trebalo da postane zakon u Francuskoj, čime bi se ukinulo 12% domaćih letova u ovoj zemlji.

Vlada Austrije je usled krize tokom pandemije pomogla Austrian Airlines-u, ali je zauzvrat od kompanije tražila ukidanje leta između Beča i Salzburga kako bi što više putnika putovalo vozovima.

Nemačka takođe ima kratke letove između svojih gradova. Iako nema naznaka da bi oni mogli biti ukinuti ili smanjeni, vlada je ipak napravila korak koji može putnike odvratiti od kratkih letova. Nemačka je udvostručila iznos poreza koji se naplaćuje na avionske karte za letove kratkih relacija.

U Španiji se govorilo o eliminaciji svih letova na kratkim relacijama do 2050. godine. Iako ova ideja nije ambiciozna kao u ostalim zamljema, svakako je dobro da se o tome govori i da postoji plan kako umaniti štetu koju avioni nanose planeti.

U oktobru prošle godine Greenpeace je zahtevao zabranu svih letova u celoj Evropi na kojima bi putovanje železnicom trajalo manje od šest sati. EU nije podržala ovaj zahtev, ali je napravila dobar korak ka motivisanju putnika udvostručenjem mreže brzih železnica.