Dublin_svetskiputnik.rs
Putopisi, Zanimljivosti

Dan u Dablinu

Sa živahnim ulicama i nadaleko poznatim pabovima, uvek postoji nešto zabavno što možete raditi u Dablinu. Užurbani grad Irske ovo čini odličnim mestom za istraživanje i uživanje u irskoj atmosferi. Obilasci starih zamkova, šetnje do panoramskih vidikovaca i degustacija viskija i piva samo su neke od sjajnih aktivnosti kojima možete posvetiti vreme dok ste u prestonici Irske.

Dablin je grad koji, ako se dobro organizujete, možete obići za jedan dan, što vam takođe nudi mogućnost da za vreme odmora posetite i druge prelepe predele ove ostrvske zemlje.

Danas vam predstavljamo plan puta koji treba slediti da za jedan dan obiđete Dablin i na vreme stignete u Pub da nazdravite zajedno sa lokalcima.

Kada se probudite u Dablinu započnite dan jakim irskim doručkom, ili samo pokupite jedan hung (obešeni) sendvič i kernite u šetnju. Pre svega posetite nagrađivani muzej EPIC u oblasti Doklends, koji obuhvata istoriju irske dijaspore i emigracije u druge zemlje. Proglašen je za „Vodeću turističku atrakciju u Evropi“ na svetskim nagradama za putovanja 2019, 2020. i 2021. godine.

Sam centar grada će vas zaintirigirati svojom nesvakidašnjom atmosferom. Krenite u obilazak i isprobajte neke od glavnih turističkih atrakcija Dablina. Prošetajte preko mosta Ha’Penny koji je svoje ime dobio po “pola penija” jer se prelaženje preko mosta nekada toliko naplaćivalo. Kada pređete na drugu stranu doći ćete do Triniti koledža čiji je kampus najpoznatiji po svojoj impozantnoj biblioteci koju ste verovatno viđali na razglednicama. Biblioteka je dom jednog od najpoznatijih srednjovekovnih rukopisa, dom Knjige Kelsa. Ime je dobila po manastiru Kels u kom je čuvana vekovima, ali je takođe poznata i kao Knjiga Kolumba.

TrinityCelleague_svetskiputnik.rs

Nakon mnoštva dragocenih zbirki ove biblioteke, prošetajte ka jugu niz ulicu Grafton i obavezno počastite sebe uspomenom iz Dablina. Ova ulica je jedna od glavnih trgovačkih zona irske prestonice. Grafton je društveno srce grada sa šetalištem oivičenim starim kućicama u kojima su male prodavnice, restorani i pabovi. Ovde možete odmoriti i napraviti malu pauzu za ručak, ali nemojte svraćati u pab, to ipak ostavljamo za kraj.

Nakon ručka, zaustavite se na dva najbolja mesta za slikanje, Dablinski zamak i Katedrala Svetog Patrika. U ovoj crkvi Sveti Patrik je pre više od 1500 godina krstio preobraćenike, a vas će pored istorije zadiviti crkveni tornjevi i nesvakidašnja arhitektura.

Dablinski zamak postoji od trinaestog veka i prvobitno je bio srednjovekovna tvrđava opkoljena visokom ogradom kvadratnog oblika. Na veliku žalost, 1684. godine dogodio se veliki požar koji je uništio deo vikinških i srednjovekovnih građevina, ali je više sačuvano pa turisti danas zaista imaju čemu da se dive. Dostupni su i samostalni i organizovani obilasci koji će vam omogućiti da istražujete iskopine ​​Vikinga i srednjovekovnog Dablina, gotičku kraljevsku kapelu i grandiozne državne apartmane.

Obilazak Dablina ne bi bio potpun kada biste preskočili degustaciju viskija ili piva. Isporbajte Jameson viski u njihovoj destileriji koja uključuje posetu skladištu za sazrevanje, degustaciju njihovih svetski poznatih peciva direktno iz bureta i piće u JJ baru. Ako ste više tip pivopija, obilazak Ginis pivare je obavezan lokalitet za posetiti. Čak i ako niste od onih koji vole pivo, kompletan „experience“ je fenomentalan, verujte na reč nekome ko ne voli čak ni miris piva ;).

Guinness_svetskiputnik.rs

Završetak dana u ovom gradu ne može biti običan, već mora da sadrži tri etape. Uputite se na Kilini Hil da biste uživali u prelepom zalasku sunca. Do panoramskog vidika sa obeliskom se dolazi stazom koja vodi kroz mahovinom prekrivenu šumu. Uživajte u pogledu na  Dablinski zaliv i divite se ružičastim i ljubičastim nijansama koje prekrivaju obalu.

Nakon prelepog pogleda i šetlnje šumom, vratite se u centar grada i probajte neka od najboljih piva Temple bara. U slučaju da zbog velike gužve ne nađete mesta u najpoznatije pabu u Dablinu, ne brinite. Vijugave kaldrmisane uličice povezuju brojne barove i pabove pa je provod na irski način u ovom gradu zagarantovan, baš kao i odlična atmosfera.

TempleBar_svetskiputnik.rs