CanakkaleMost_svetskiputnik.rs
Vesti, Zanimljivosti

Od Evrope do Azije za šest minuta

Završni radovi na impozantnom mostu „Čanakale 1915“ su privedeni kraju. Turkska javnost očekuje da most koji povezuje Evropu i Aziju od 26. februara bude spreman za upotrebu. Saobraćaj će se na mostu koji prelazi moreuz Dardaneli odvijati pre zvaničnog svečanog otvaranja koje se očekuje 18. marta ove godine kada se obeležava 107. godina od bitke na turskom poluostrvu Galipolje u Prvom svetskom ratu.

List Dejli sabah piše da će ovaj most skratiti vreme putovanja na samo šest minuta. Ovo će takođe smanjiti potrebu za trajektom koji ponekad ne saobraća između evropske i anadolijske strane Dardanela zbog olujnog vremena, a pri tome se tokom sezone godišnjih odmora satima čeka u redu na ukrcavanje. Procenjuje se da će završetak projekta umanjiti trajektni saobraćaj, posebno tokom letnjih meseci i državnih praznika, i postati alternativna ruta za prevoz od Istanbula i Trakije do regiona Marmara i Egejskog mora.

„Čanakale 1915“ je najduži viseći most na svetu. Sa ukupnom dužinom od 4.608 metara raspon nosećih stubova je 2.023 metara kao simbol 2023. godine kada se obeležava pun vek od osnivanja Republike Turske, koju je utemeljio „otac nacije“ Kemal Ataturk.

Zanimljivosti ovog mosta predstavljaju piloni, oblikovani kao artiljerijske granate u čast Galipoljske bitke. Visoki su 318 metara i obojeni crveno-belo, odnosno u bojama turske zastave.

U martu 2018. godine počela je izgradnja ovog projekta koji je koštao ukupno 3,1 milijardu evra, 100 miliona evra više od plana, zbog uticaja pandemije i rasta cena materijala. Pored smanjenja vremena putovanja, projekat će obezbediti integraciju luka u regionima Mramornog i Egejskog mora u sve transportne sisteme.

„Čanakale 1915“ biće četvrti most u Turskoj i peta saobraćajnica koja povezuje Aziju i Evropu.