CildirJezero_svetskiputnik.rs
Vesti, Zanimljivosti

Kočije umesnto čamaca na turskom jezeru Çıldır

Smešteno između istočnih provincija Kars i Ardahan, tursko jezero Çıldır pruža turistima bajkovit doživljaj u srcu planinskog venca Kavkaz.

Zaleđeno jezero divna je prilika koju turisti koriste za uživanje u vožnji kočijama i razgledanju fascinantnog zimskog pejzaža. Lokalno stanovništvo pronašlo je priliku da posetiocima predstavi kulturu ovog lokaliteta i običaje koji se gaje na zaleđenom jezeru.

“Na jezeru održavamo našu kulturu, naše tradicije koje smo nasledili iz prošlosti. Pokazujemo ih posetiocima, objašnjavamo i predstavljamo turistima način života koji ovde imamo” rekao je Orhan Goler, seoski kočijaš koji već puno zima jezdi nad zaleđenim jezerom Çıldır.

Drugo jezero po veličini u turskoj Anadoliji zauzima više od 123 kvadratnih kilometara. Oni koji posećuju srce Kavkaza mogu uživati u mnoštvu tradicionalnih aktivnosti koje organizuju stanovnici lokalne zajednice, a neke od njih su jahanje, bacanje koplja, pa čak i turski halai ples. Ali ne zaboravite, najpopularnija atrakcija je ipak vožnja kočijom.

Kočijaš Goler je takođe izjavio da je kočija način prevoza na ovom jezeru. “U prošlosti su naše bake i deke, naši preci koristili kočije da idu u bolnicu, da putuju u druga sela u regiji. Danas ljudi u kočijama žele da se provozaju zbog zabave” dodao je Goler.

Smešteno na 1959 metara nadmorske visine, jezero Çıldır počinje da se smrzava početkom zime kada temperatura noću pada na minus deset stepeni Celzijusa. Pre nego što počnu sa aktivnostima na zaleđenom jezeru, meštani čekaju da debljina leda dostigne 40 do 45 centimetara. Jezero počinje da se ledi u decembru, a otapanje kreće u martu, dok će se do aprila potpuno odmrznuti. Međutim, aktivnosti se ovom prilikom ne završavaju.

Dok proleće polako priprema svoje velelepne boje, jezero Çıldır je domaćin Festivala zaljubljenih, manifestacije koja privlači posetioce iz Azerbejdžana, Gruzije i Kirgistana u zadivljujuću planinsku regiju.