Print
Putopisi, Zanimljivosti

Pikantna hrana, pogledi sa vrhova vulkana i motocikli sa svih strana

Ako volite da putujete i istražujete raznovrsne kulture, kulinarske specijalitete i toplinu nekog naroda sigurno ste obišli mnogo zemalja. Svaka od njih pomogla vam je da upoznate nove načine života, energiju grada, ali i specifičnosti na koje je u tih par dana trebalo da se naviknete.

Da li ste razmišljali da otputujete na destinaciju koja je potpuno drugačija od svega što ste do sada doživeli?

Indonezija je puna raznovrsnih neobičnosti, ali vam neće biti teško da se na njih naviknete s obzirom na lepotu koju donose turističkim destinacijama zemlje. Ako je ova ostrvska država izbor turista sa naših prostora onda je fokus uvek na Baliju, međutim, ona vam nudi mnogo više od luksuznih hotela i bazena ovog ostrva.

Pre svega, priroda u Indoneziji je nestrvarno lepa, puna prelepih pejzaža, vodopada i istorijskih građevina u kojima možete uživati. Ali, da li ste ikada razmiljali o tome da se popnete na vulkan? Sa svojih 139 vulkana, ova zemlja se nalazi na trećem mestu zemalja sa najvećim brojem vulkana u svetu. Jedan od onih na koje se možete popeti nalazi se na vrhu planine Bromo, Cemoro Lavang sa kog pogled izgleda kao da se nalazite na rubu sveta. Ovu turističku destinaciju je najbolje posetiti u vreme ceremonije Kasada, kada hinduistička zajednca sa ovih prostora, Tenger pešači do ivice kratera kako bi vernici bacili “ponude” u šištavi, uzavreli untrašnji krater vulkana.

Indonezija je najveća muslimanska zemlja, ali se u njoj takođe nalazi najveći budistički hram na celom svetu. Borobudur je izgrađen u 9. veku naše ere, ali je sa prelaskom javanskih stanovnika u islam u 14. veku napušten. Međutim, ovo nije umanjilo njegov impozantni izgled, kao ni lepotu izlaska sunca kada ga posmatrate sa ovog mesta.

Indonezija_-14

Spremite se na veoma uzbudljiv saobraćaj, ali putovaćete dvotočkašima. Zvanični podaci Indonežanske nacionalne policije za saobraćaj pokazuju da je u zemlji registrovano više od 100 miliona motocikala, što čini 82% svih vozila u ovoj zemlji. Čini se kao da Indonezijom niko ne šeta, a ako vi budete na nogama, stanovnici će vas sa svojih simpatičnih dvotočkaša gledati sa velikim iznenađenjem.

Baš kao što je Indonezija „zemlja hiljada ostrva“, tako je i njena kuhinja, kuhinja hiljadu ukusa. Brojni su uticaji različitih kultura i kulinarskih tradicija naroda koji su kroz vekove bili povezani sa Indonezijom, te danas indonežanska kuhinja privlači, utiče i mami nepca gurmana širom sveta.

Među najpoznatijima su čuvena jela poput nacionalnog simbola Indonezije: „Gado-gado“ (salata od sirovog i kuvanog povrća i kokosovog mleka, „Mi Gorneg“ (pržene pirinčane nudle) i „Nasi Goreng“ (prženi pirinač sa sateom i jajima) ili „Rendang“ (kari od govedjeg mesa i kokosa) jelo koje se decenijama nalazi u najboljih 10 jela na svetu, često opisivano kao „najukusnije jelo na svetu“.

Kada ste u zemlji sa dobro začinjenom kuhinjom i divnim specijalitetima koji uključuju puno povrća i morske ribe probajte što više možete jela, ali se pored toga za kuhinju Indonezije dobro pripremite. Njihova hrana je izuzetno ukusna, ali i ljuta. Obroci su bogati ribom, neobičnim povrćem i voćem, sa minimalnom količinom mesa, ali ako niste veliki ljubitelj ljute hrane budite obazrivi, jer čak i hrana koju indonežani ne smatraju začinjenom ume biti veoma ljuta. A ako volite pikantene ukuse onda možemo samo reći uživajte, stvarno imate u čemu.

Ono što vam u Indoneziji takođe može biti čudno kada je hrana u pitanju jeste kečap. Ako ne budete originalni i poručite najpoznatiji sos na svetu, Indonežani će biti originalni u vaše ime. Kečap je kod njih slatki soja sos u koji ćete se zaljubiti. Sa indonežanskim kečapom ne možete pogrešiti, jer se on savršeno uklapa uz svako njihovo jelo. Ako ste ipak od onih turista koji se drže „standardnih“ poznatih stvari i želite obroku da dodate običan kečap jednostavno naručite sos od paradajza.

Uz lepu hranu se najbolje slaže dobra čaša vina, ali ovo je jedna od malobrojnih mana Indonezije. Alkohol je izuzetno skup pa vino koje biste u Francuskoj pili za dvadeset evra, u Indoneziji bi koštalo pedeset. Vlasti u Indoneziji se bore za ukidanje alkohola, pa je prošle godine čak razmatrano uvođenje Zakona o zabrani alkohola što uključuje kako konzumiranje, tako i proizvodnju alkoholnih pića. Da ne bude da vas nismo upozorili! 😉

Upoznaćete se i sa jako zanimmljivim verovanjima. Ako volite misterije i verujete da se sve dešava sa razlogom uživaćete u pričama naroda koji je veoma sujeveran. Kao stari farmeri koji melju začine okrenuti ka jugu, tako i uspešni biznismeni imaju svoje rituale. Iz ovih razloga bi najbolje bilo da ne oblačite zeleno ako putujete u južne krajeve Indonezije. Predanje kaže da će vam u tom slučaju misteriozna kraljica Južnog mora doneti nesreću jer je zeleno njena sveta boja. Hotel Samudra Beach ima posebnu sobu koja je trajno rezervisana za kraljicu Južnog mora, Niai Roro Kidul, a soba je cela uređena u zelenoj boji.

Kada kažem Indonezija, mislim na SPA, mislim na masaže. Pored svih pomenutih specifičnosti u Indoneziji, jako je važno da se upoznate sa vrstama masaža koje vam se u ovoj zemlji nude. Pre masaže obavezno razgovarajte sa svojim maserom, jer Indonežani koriste sve delove šake, uključujući i zglobove te masaža može biti nešto bolnija. Važno je da uputite masera koliko želite da masaža bude jaka. Ukoliko tražite pravo mesto za SPA retret Ubud je pravo mesto za vas. Mesto koje će vas opustiti, opiti svojim zelenim tonovima i preporođene vratiti, nakon ovog putovanja vašim uobičajenim ritualima.

A sada najvažnije pitnaje- Da li ste spremni da se saživite sa indonežanskom kulturom, uživate u pikantnim specijalitetima, istražujete misteriozna verovanja i naučite da vozite motocikl?