Svetski putnik - Turističke destinacije koje bi mogle biti skinute sa UNESCO-ve liste Svetske baštine
Vesti, Zanimljivosti

Turističke destinacije koje bi mogle biti skinute sa UNESCO-ve liste Svetske baštine

Zemlje širom sveta imaju veliku dobit od turizma. Puno ulažu, ali se više vrati. Međutim, postoje turističke destinacije koje su u opasnosti od propadanja usled masovne posećenosti. Tako bi se Venecija i Budimpešta uskoro mogle naći na UNESCO-voj listi ugroženih mesta.

Venecija je grad koji živi od turizma, ima više posetilaca nego stanovnika i u vreme praznika su uske ulice ovog grada skoro neprohodne. Zbog lošeg uticaja turističkih aktivnosti, grad Dužda bi, kako procenjuju savetodavna tela UNESCO-a mogao da se nađe na listi nasleđa koje je u opasnosti.

Lista bi mogla da se proširi za još jedno mesto na kom bi se našla Budimpešta. Na budimskoj strani grada na Dunavu su ugroženi delovi zamka, zbog neprimerenog rušenja i obnova velikih razmera. Ovi radovi prete da unište istorijske lokalitete Budimpešte.

Postoje i destinacije koje bi se mogle naći na ovoj nimalo pozitivnoj UNESCO-voj listi, ali ne samo zbog uticaja čoveka, već i klimatskih promena. Ako se Veliki koralni greben nađe na listi ugroženih lokaliteta Svetske baštine, to ne bi imalo ozbiljne posledice samo za australijski turizam, već za eko-sistem čitave planete. Dugoročni izgledi Komiteta za svetsku baštinu, kada je u pitanju eko-sistem grebena je od “lošeg do vrlo lošeg”, zbog čega je UNESCO-v komitet veoma zabrinut. Veliki koralni greben pruža 60.000 radnih mesta, a Australija ima milijarde dolara deviznog prihoda od ove turističke atrakcije.

Dok se australijski greben bori sa urušavanjem, Liverpul je problem prouzrokovao sam. Svoj autentični izgled zbog kog je stavljena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine luka iz viktorijanskog doba je izgubila izgradnjom modernih objekata. Uprkos mnogim upozorenjima UNESCO-a, Liverpul nije zaustavio razvoj projekta „Liverpool Waters“ koji je zaslužan za poljuljano mesto ove luke na listi svetske kulturne baštine.