Vesti, Zanimljivosti

Najduži viseći most na svetu sa impozantnim pogledom

U parku Arouka na severu Portugala, koji je pod zaštitom UNESCO-a otvoren je najduži viseći most na svetu, 516 Arouka. Ime je dobio po svojoj dužini od 516 metara, a može se preći za deset minuta hoda. Sa mosta koji se nalazi 175 metara iznad reke Paive, pruža se pogled na impozantan vodopad Agueiras i klisuru Paiva, a to su ujedno i dve tačke koje ovaj most povezuje. Park u kom se nalazi poznat je po ekstremnim sportovima, pa ovaj most može da su ubroji u još jednu atrakciju ovog parka koja će privući samo hrabre.

Pre nego što je napravljen most u Portugalu, 516 Arouka, titula najdužeg visećeg mosta na svetu pripadala je Charles Kuonenu u švajcarskim Alpima, dok titulu najvišeg mosta od čak 300 metara ponosno čuva kineski stakleni most Zhangjiajie.

Za interesantan dizajn mosta studio Itekons je inspiraciju tražio u mostovima Inka koji su se protezali po planinskim dolinama Anda. Podna i bočna ograda sagrađene su od metalnih rešetki kroz koje se može videti šta je ispod, kako bi turistima omogućili što bolji pogled. Pridržavaju ga čelične sajle i dva tornja u obliku slova V.  Turisti su ga opisali kao most koji budi adrenalin, ali pogled je ono što mnoge fascinira, a mnoge i plaši.

Ako volite adrenalin i visinu, a nađete se u blizini Auroka parka, obavezno posetite najduži viseći most na svetu i uživajte u pogledu na vodopad Agueiras i klisuru Paiva!