Svetski putnik - Atrakcije Londona koje nisu poznate turistima
Zanimljivosti

Atrakcije Londona koje nisu poznate turistima

Kao grad koji se stalno razvija, sa puno znamenitosti i zanimljivosti, London je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija. Sa svojom prepoznatljivom kulturom, kultnim građevinama i atrakcijama spada u red najstarijih velikih gradova na svetu.

Dok ostali turisti posećuju već poznate destinacije u Londonu poput Big Bena, London Eye-a i Tower Bridge-a, uputite se ka atrakcijama koje nisu na glavnoj ruti putovanja u London. Duh ovog grada naći ćete upravo u vrtovima, palatama i znamenitostima koje su skrivene od utabanih turističkih staza.

Queen’s House u Grinviču će vas provesti kroz vreme. Klasičan dizajn kuće, sa impresivnom Velikom dvoranom, mermernim podom i umetničkim delima čuva legendarne, elegantne Tulip stepenice, prve geometrijski samonoseće stepenice napravljene u Velikoj Britaniji. Nalazi se u kompleksu Kraljevskih muzeja Grinvič koji uključuje Kraljevsku opservatoriju, kao i Nacionalni pomorski muzej. Kraljičina kuća u Grinviču je jedno od najlepših zdanja u Londonu, pa ako se nađete u ovom gradu, obavezno potražite agenciju koja turiste vodi na ovo prefinjeno mesto vredno divljenja.

Skriveno blago Londona je takođe i Hampstead Hill Garden and Pergola čija istorija seže još od 1904. godine. Sada je samo školjka nekadašnje prelepe bašte lorda Leverhulma. Bogati filantrop i ljubitelj pejzažne arhitekture napravio je mesto za baštenske zabave u kojima su uživali njegovi prijatelji i porodica, sve dok vrt nije obavila vinova loza i korovi. Nakon smrti lorda Leverhulma Pergola je polako propadala, međutm ona nije izgubila svoj jedinstveni karakter jer su nezaustavljive biljke prostoru dale pečat vremena po čemu je Pergola danas prepoznatljiva. Možda ona nije na listi prioriteta turistima u Londonu, ali ljudi često dolaze u Hampstead Hill Garden zbog fantastičnih, autentičnih fotografija koje se ovde mogu napraviti. Uživajte u spoju zasađenih i samoniklih biljaka Pergole, ali pre odlaska dobro proverite radno vreme!

Highgate cemetery je neturistička, ali vrhunska destinacija u Londonu u kojoj počivaju mnoge značajne ličnosti poput Karla Marksa i Džordža Majkla. Groblje iz viktorijanskog doba nalazi se u severnom Londonu i podeljeno je na dva dela, zapadni i istočni. Zapadno groblje je istorijski i arhitektonski fascinantnije, obuhvata na hiljade spomenika ugušenih bršljanom, kao i Egipatsku aveniju, zamračenu stazu mauzoleja okruženu impozantnim stubovima i obeliscima na ulazu. Ovo mesto je možda malo zastrašujuće za turiste, ali je istorijski veoma vredna destinacija koju treba posetiti.

Ima puno mesta u Londonu koje treba obići, ali je neophodno da se organizujete u sopstvenoj režiji. Ovoj grupi bismo mogli da dodamo i The London Mews. Šta je mews? U davnim vremenima kada su konji bili osnovno prevozno sredstvo postojale su štale iznad kojih su se nalazili stanovi i upravo te četvrti su se nazivale mews. Danas se na mestima štala nalaze prekrasno preuređeni stanovi, a na nekim retkim mestima biste mogli da pronađete konjušarnice i vidite kako je to nekad izgledalo.

Pomenućemo još i Shri Swaminarayan Mandir, hinduistički hram koji zrači potpuno drugačijom i smirenom energijom. Hram nije lep samo spolja, već i unutra, sa puno boja, zlatnih detalja i različitih tkanina! Imajte poštovanja prema hramu i nemojte fotografisati, uživajte u miru i sklonite se od londonske gužve i buke.

Istražite London i upoznajte njegovu istoriju kroz nepoznate turističke atrakcije!