Svetski putnik - Prva zemlja Šengena koja je uvela kovid sertifikate - Island
Vesti

Prva zemlja Šengena koja je uvela kovid sertifikate – Island

Island je prva zemlja Šengena koja je počela da izdaje kovid sertifikate svojim državljanima. Svi islandski građani koji su primili drugu dozu vakcine protiv virusa Covid 19 od prošle nedelje mogu da preuzmu svoj kovid sertifikat.

Ministarstvo zdravlja Islanda je navelo da se dugo radilo na elektronskom rešenju koji omogućava građanima da sertifikat dobiju online putem. Cilj uvođenja kovid sertifikata je da se olakša kretanje ljudi iz jedne u drugu zemlju, kako bi putnici mogli da pokažu svoje potvrde o vakcinaciji na svom telefonu i time ubrzaju proces dodatnih kovid mera  koje su na snazi zemlje u koju se ulazi.

Kovid sertifikati Islanda su izrađeni u skladu sa postojećim evropskim standardima i međunarodnim pravilima o sertifikatima koji potvrđuju vakcinaciju. Putnici koji se nađu na granici Islanda i imaju sertifikat koji je izdat u bilo kojoj od zemalja EEA i EFTA neće morati da prođu zvanične mere granične kontrole i nadzora.

Kada vakcina bude zvanično odobrena i dostupna, EU će postaviti uslov da se osobama koje su prošle pun proces vakcinacije odobri putovanje po celoj teritoriji unije.

Svoje planove za izdavanje kovid sertifikata najavile su države širom Evrope, što podrazumeva da se vakcinisanim građanima ukinu ograničenja putovanja.