Putopisi, Vesti, Zanimljivosti

Kad proleće zamiriše na putovanja

Kako mart krene da pakuje svoje kofere, pakuju se i meni. Čini mi se da nema destinacije koja nije lepa u proleće, bile to evropske metropole, planinski vrhovi, jezera ili mali šarmantni gradovi još ne probuđenih primorskih gradova.

A kako napraviti pravi izbor? Teško pitanje…neka vas povede vaše okruženje, vaše želje (a svako ima listu destinacija koje bi voleo da vidi), ali i mogućnosti.

Možda vas inspirišu neke od destinacija koje se pominju u mom okruženju ovih dana. Pa da krenemo redom. 🙂

1. Milano- užurbani grad mode, dizajna, umetnosti, izvanrednih građevina i bogatog noćnog života. Nikako ne propustite priliku da ga vidite iz ptičje perspektive dok uživate na terasama najveće atrakcije ovog grada- čuvenog minalnskog Duoma, gotske katedrale čija je izgradnja započeta u 14.veku.

2. Amsterdam- neko bi rekao grad prenaglašenog osećaja slobode gde je zaštitni znak crveni fenjer i list marihuane, ali ja bih rekla grad čokoladnih kuća koji leži na više od 150 kanala, povezanih sa gotovo 1300 mostova. Nikako ne propustite vožnju brodićem i priliku da sebe častite buketom pravih holandskih lala ili hladnim Amstelom, u nekom od lokalnih kafića.

3. Budimpešta- jedna od omiljenih mi metropola, tako lepa, dinamična, zanimljiva i što je najbolje tako lako dostupna. Ovo je grad koji ima toliko toga vrednog za videti, istražiti da mu se uvek rado vraćamo. Gde god šetali, šta god radili obavezno pređite na drugu stranu Dunava- prošetajte lančanim mostom, napravite par fotografija sa lavovima čuvarima i nakon toga se popnite do Budimskog dvora i Ribarskog bastiona koji se uzdižu upravo iznad ovog mosta. Verujte, upravo sa ove panorame ponećete najbolje utiske i fotografije, jer je pogled ka Dunavu, Pešti i zgradi možda i najlepšeg Parlamenta na svetu, zaista vredan truda.

4. Solun- ovaj drugi po veličini grad u Grčkoj, bogat je i antičkim i rimskim i vizantijskim i osmanlijskim nasleđem, tako da i te kako ima šta da pokaže ukoliko se otisnete u ovom pravcu željni malo Sunca i morskog vazduha. Topli savet je da kad obiđete sve znamenitosti, islikate se ispred Bele kule iz svih uglova i popijete kafu sa pogledom na more, prošetate lokalnom pijacom. Ukoliko vam se pruži prilika kupite kesu kestenja…nećete se pokajati.

5. Bled- jezero ušuškano između obronaka julijanskih Alpa i bajkoviti gradić privlače turiste kao jedna od najvećih slovenačkih atrakcija tokom cele godine. Teško je reći da li je lepše zimi, onako zaleđeno, ili u proleće i leto okruženo predivnim zelenim ambijentom. Ukoliko vas put navede na ovu stranu, obavezno iznajmite čamac i zamahnite veslima, posetite crkvu posvećenu Bogorodici koja se nalazi na ostrvu nasred jezera i prepoznatljivi je simbol Bleda i nikako nemojte propustiti da pojedete bar jednu, čuvenu bledsku krempitu.

A ja, ja se ovoga puta spremam na neobično putovanje u sjajnom društvu. Biće to roadtrip koji će povezati Brisel, Briž, Anterpen, Liež, Vervije i Mastriht. Biće to sjajan spoj Belgije, Holandije i Nemačke, idealne doze kulture, dobre hrane i sjajne zabave u odličnom društvu.

Jedva čekam!