Putopisi

Vreme Božića u Bavariji

I dok se lagano gasi novogodišnja rasveta, ja i dalje branim svoje ukrase i uživam u prazničnoj atmosferi kod kuće. Zato i mi i prija da listam decembarske fotografije sa porodičnog putovanja za Nemačku gde smo otišli kako bismo uživali u božićnom raspoloženju i okupljanju dragih prijatelja.
Sada, nakon dve godine planiranja i ćaskanja na temu Božića u Minhenu sa grupom prijatelja, ne mogu da verujem da je sve tako brzo prošlo. Ali, bilo je sjajno. Za mene su praznici, ostanak u Beogradu, uživanje u prizoru koji pravi ukrašena jelka, u svetlećim zvezdama koje vise na prozorima, u mirisu kolača. Međutim, lagala bih kada bih rekla da ne uživam listajući fotografije božićne idile zapadnih zemalja, predivnih trgova i parkova ukrašenih sa stilom i lagala bih kada bih rekla da ne maštam o decembarskom klizanju u New Yorku, Amsterdamu, Beču…

Ali Božić u Bavariji…
Nemačku nikada nisam doživljavala kao posebno toplu, romantičnu, ali iznenadili biste se.
Ovo nije bio naš prvi dolazak u Minhen. Upoznali smo ga pre tačno 10 godina kada smo razmišljali o prihvatanju poslovne ponude i životu u njemu. Beba broj 1 je bila na putu, a kako nismo hteli babama i dedama da uskratimo radost i njihove nove uloge i udaljimo se od porodice u momentu kad i sami postajemo porodica, odustali smo od te ideje. Nije bilo do Minhena, bilo je do nas. Minhen nam se još tada dopao i ako bih trebala ukratko da ga opišem bio bi to nemački Beograd- izuzetno živ i dinamičan.
Ali Minhen u decembru je nadmašio sve utiske koje smo o njemu tada stekli.

Činjenica je da morate biti spremni i na zimu, i na tmurne kišne dane, ali predivno ukrašeni trgovi, ulice i izlozi i „miris božića“ sa svih strana učiniće da neraspoloženje zbog ne tako sjajnog vremena nestane.

Mi smo se put Minhena obreli zbog božičnog druženja sa prijateljima koji su nekada živeli u njemu i potpuno smo bili okrenuti božićnim radostima, ali čak i da nismo, Minhen bi nas naterao na to. Praznična čarolija ovde živi!

Prvi božićni market na koji smo naišli nas je iznenadio već po izlasku sa aerodroma. Tu, na natkrivenom platou koji deli aerodrom od stanice vozova/metroa, već punih 20godina nalazi se klizalište i veliki broj drvenih kućica u kojima možete naći sve od hrane do nakita, tako da ni u kom slučaju ne biste imali izgovor da niste imali gde da kupite božićni poklon. Vi se potrudite da kupite poklone na drugom mestu, jer su ovde poprilično skupi.

A ovo je tek prvi, od preko 30 različitih marketa u jednom gradu :). Minhenska božićna ponuda ispunjena je mega-raznolikim popisom marketa koje treba posetiti, od klasičnog i tradicionalnog do neobičnog i nekonvencionalnog, među kojima su neke od najboljih, najvećih i najzanimljivijih na svetu.

Mapa preuzeta sa sajta muenchen.de

Nismo ih sve obišli, ali bih vam svakako preporučila nekoliko koji su se nama najviše dopali.

Nemoguće je zaobići glavni trg i božićnu atmosferu na Marienplatzu. Miris tradicionalnih specijaliteta, kuvanog vina, medenih slatkiša će vas uvući u nepreglednu kolonu ispod ogromne jelke ukrašene hiljadama beličastih lampica u senci veličanstvenog Rathousa. To je mesto gde morate popiti bar jedno kuvano vino, ali nemojte da vas atmosfera ponese. Mi smo ostali u čudu kada su se klapne svih drvenih kućica dva dana pred Božić počele spuštati oko 21h. Čak i one na kojima se prodaje to čuveno kuvano vino. Nemci su to ipak, a pravila su pravila. To je nešto na čemu bi valjalo poraditi.

Centralna pozicija ovog marketa i predivna „scenografija“ svakako je čine jednom od najskupljih, ali i nezaobilaznom. Drvene kućice u kojima se prodaje sve od ručno izrađenih drangulija, preko božičnih ukrasa do širom sveta poznatih bavarskih specijaliteta, se šire preko trga na okolne ulice pa ne propustite mogučnost da zalutate malo. Za dodatni „WAU“ efekat popnite se na toranj crkve Svetog Petra odakle se na trg pruža čaroban pogled. Potrudite se da stignete na toranj oko 16h kako biste uživali i u dnevnom i u večernjem ambijentu.


Iako se može reći da pripada gorepomenutnom „Christkindlmarkt Marienplatz“ marketu, mala postavka u Rindermarktu, udaljena nekoliko minuta hoda od glavnog trga, jedna je od najlepših božićnih postavki u gradu. Nudeći super romantičnu atmosferu zahvaljujući nestvatno lepoj božićnoj piramidi i sjajnom osvetljenju ovaj market nas je privukao ne jednom, već dva puta da zastanemo i napravimo predah uz kobasice i kuvano vino, grejući se uz vatricu…a kako drugačije. Nisu nam ni smetali ni dizalice ni radovi koji su se odmah sa strane odvijali, jer je atmosfera zaista bila magična uprkos svemu.

Međutim, kada se pomene magija, moram priznati da je nekako teško pobediti mini-božićno selo smešteno u dvorištu kraljevske palate. Ovaj mali market ima sjajan asortiman različitih proizvođača koji prodaju tradicionalne zanatske predmete, ukrase, grickalice… ali ono što najviše pleni jeste sama palata koja deluje nestvarno lepo, poput kulisa za nekakvu božićnu predstavu. To zapravo nije ni čudo, jer ćete među prvim opisima od bilo koga ko je posetio Minhen čuti da je to grad predivne arhitekture. Kad na sve to dodate malo kraljevskog šmeka i gazebo u samom centru kraljevskog dvošišta na kome se organizuju razni performansi, sve postaje bajkovito. Ovaj market je sjajan za porodice, jer pored uobičajenih koliba na kojima možete naći sve od poklona do tradicionalne hrane i pića, i nastupa različitih trupa, možete uživati u božićnoj postavci namenjenoj pre svega najmlađima. Ono što je specifično za ovo mesto jeste da je otvoreno od 22.novembra samo do 22.decembra i ukoliko ste u ovom periodu u Minhenu do njega ćete lako doći jer se nalazi tik uz Odeon.

Teško je u moru tolikih interesantnih marketa izdvojiti najlepši, ali je lako izdvojiti najneobičnije. U pitanju su Srednjovekovni božićni market koji vas u deliću sekunde vraća kroz vreme, na Wittelsbacher Platzu, samo nekoliko minuta hoda od poznate, već pomenute stanice Odeonsplatz i šljašteći „Pink“ market u LGBT kraju, koji je sve samo nije tradicionalni.

A kako pričati o Minhenu, a ne pomenuti Oktobarfest. Upravo iz tog razloga posetili smo i božićni market koji se održava na mestu svetski poznatog festivala piva. U pitanju je Tollwood. Ovaj masivni, alternativni „božični festival“ sastoji se od velikog broja štandova za hranu i različitih šatora u kojima ćete naći velike mogućnosti za kupovinu, uživati u postavkama i instalacijama iz sveta kulture i mirisima i ukusima različitih svetskih kuhinja, ali i u raznovsnoj muzici. Ja bih ga možda najpre nazvala „božićnim bazarom“, a negde sam imala priliku da pročitam opis koji je zvučao ovako nekako: On je poput vašeg slobodnog rođaka koji je išao u umetničku školu, voli alternativnu scenu, bavi se hobijima za koje niste ni čuli, okrenut je unikatnim, ručno rađenim predmetima i svaki put vašu hranu začini „svojim posebnim začinom“. U svakom slučaju ovo je mesto gde se možete izgubiti u gužvi, a party vibe traje do 1h po ponoći što nije slučaj sa ostalim marketima koje možete posetiti. Ono što je interesanto jeste da je svaki Tollwood tematski različit pa je tema 2018. bila „Dobro je bolje!“ stavljajući akcenat na svakodnevne heroje i ljude koji dobro rade dobro ;).

A kad se zasitite božićnog duha, mirisa i muzike, a shvatite da imate još slobodnog vremena u Minhenu ne propustite priliku da uživate u samom gradu i posetite neki od parkova, muzeja ili drugih atrakcija koje grad ima da ponudi. Iako hladno, vreme tokom našeg boravka bilo je suvo, pa smo dosta vremena proveli u šetnji kroz grad, a jedna od najlepših stanica bila nam je igra u Hofgarten parku, okruženom predivnim zdanjima- muzejima, ratnim memorijalnim centrom i starom palatom- minhenskom rezidencijom bavarskih kraljeva i vojvoda.

Parkovi su im inače divni, pa ako vam ne smeta hladnoća, iskoristite vreme da uživate ili u Hofgartenu, Engleskom vrtu ili u parku koji okružuje Nimfenburg palatu. Ukoliko bi vam više prijalo da neko vreme provedete u zatvorenom, Minhen ima dosta zanimljivih muzeja koji bi se mogli dopasti i najmlađima. Jedan od prvih na listi trebao bi vam biti „Deutsches Museum“ ujedno i najveći muzej nauke i tehnike na svetu pun neverovatnih eksponata, uzbuljivih demonstracija i radoznalaca iz čitavog sveta. Zabava je garantovana! Postoji još jedno zanimljivo mesto, naročito ako ste voleli porodični film Beskrajna priča. Još ako ste tu svoju ljubav preneli na svoju decu obilazak Bavarskog filmskog studija mogao bi biti zanimljiv. Mi nažalost nismo stigli da ga obiđemo te ćemo let na čuvenom zmaju Falkoru ostaviti za neki naredni dolazak. Ono što sam pročitala na nekim forumima jeste da se svakako bolje provedu oni koji nemaju jezičku barijeru i dobro barataju nemačkim jezikom. A ako biste voleli da spojite i razgledanje ovog predivnog grada, a da vam je pri tom i toplo i zanimljivo u Minhenu tokom prazničnog perioda kroz grad vozi ChristkindlTram- božićni tramvaj. U pitanju je 25minutna vožnja posebno dekorisanim tramvajem pored najznačajnijih gradskih atrakcija uz zvuke božićnih pesama i degustaciju dečijeg punča za najmlađe i kuvanog vina za starije. Tramvaj kreće sa Sendlinger Tor stanice i vozi radnim danima u periodu od 15:30 do 19h i vikendom od 11h do 19:30.

Zima nekako vuče na klizanje pa vam mogu prepozučiti dva mesta- klizalište na Karltzplatzu i na kanalima Nimfenburg palate, koji se čim se tokom zime smrznu prema staroj tradiciji postaju omiljeno okupljalište kako lokalaca, tako i turista željnih bavarske zimske magične scenografije. Verujte mi iz daleka se vidi ko je tu iz Instagram pobuda :D.

Ovo je bila naša druga poseta Minhenu, ali prvi put u proširenom izdanju što je bio razlog više da ponovo organizujemo posetu jednom od najpoznatijih zamkova na svetu- čuvenom Neuschwanstein zamku, koji je svojevremeno bio inspiracija Dizniju kako za prepoznatljiv logo, tako i za kreiranje zamka Uspavane lepotice. Ovo je omiljena turistička destinacija i jedan od najromantičnijih prizora u Nemačkoj. Zapravo, da budem iskrena, Nemačka mi nikada nije bila na listi romantičnih destinacija, nikada mi nije zvučala romantično, a samo tamo sam naišla na „Romantični put“. I zaista je bio romantičan i lep, čak i po sivom, muljavom vremenu. A sam zamak? Zamak je zaista sa pravom uvršten na UNESKO-ovu listu Svetske kulturne baštine. Sam pejzaž oko zamka ostavlja bez daha, a zamak ušuškan u podnožju Alpa na Labudovoj steni deluje kao nekakav vanvremenski čardak ni na nebu, ni na zemlji.

Zvanične statistike kažu da ga godišnje poseti 1,4 miliona turista tako da vam toplo savetujem da svoj dolazak na vreme isplanirate i online kupite karte, kako ukoliko želite da ga vidite iznutra ne biste ostali razočarani. Karte se kupuju za unapred definisano vreme posete kada se morate naći u dvorištu zamka. Do njega možete doći peške polučasovnom šetnjom kroz brdovite staze i stazice ili u kočiji za koju se može desiti da čekate poprilično dugo.


Mi smo zbog odlaska sa malom decom ipak rešili da preskočimo ulazak u sam zamak, ali su nam prijatelji rekli da nismo mnogo propustili. Po njihovim rečima unutrašnjost zamka ne prati raskoš samog zdanja. Radno vreme zamka je u zavisnosti od zimske i letnje sezone od 9 do 18h, odnosno od 10 do 16h, ali vam toplo preporučujem da planirajući svoje putovanje proverite na sajtu: http://www.neuschwanstein.de/englisch/tourist/admiss.htm .

Ali nije ovaj zamak jedini. Nemačka je bogata predivnim zdanjima koja su restauirana i danas ne samo da svojom arhitekturom čine nestvarnim okruženja u kojim se nalaze, već bogata istorijom, pričaju kroz generacije svoje priče koje uključuju vitezove, vladare, ratove, ljubavne priče i priče o karakterima svojih lucidnih vlasnika. Žao mi je što nismo uspeli organizovati posetu i Linderhof zamku koji je 44km udaljen od Neuschwansteina, a koji je još jedan od tri dvorca koje je za života sazidao čuveni kralj Ludvig II.

Na mojoj listi oko Minhena je ostalo još dosta toga za obići pa ću sa vama podeliti samo nekoliko ideja.
Iz Minhena lako možete organizovati jednodnevne posete Salzburgu koji je na sat i po vremena kolima udaljen, ali je moguće organizovati putovanje vozom (cena oko 24eura) ili autobusom (od 8eura u zavisnosti od termina).

Nama se vožnja nemačkim vozovima jako dopala!

Nedaleko od Salzubrga, a na 210km od Minhena nalazi se čuveno austrijsko selo Halštat na obodu istoimenog jezera, čije bajkovite fotografije niste mogli promašiti bilo na društvenim mrežama, bilo u medijima koje prate turizam.
Ako ste ipak za istraživanje Bavarije preporuka je da posetite Rotenburg, nemački simbol za romantiku koji se nalazi izmedju ostalog na „Romantičnom putu“ i Regensburg, jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Nemačkoj. Svaki od njih na svoj način prezentuje istoriju i kulturu Bavarije i zasigurno će vas inspirisati da se ponovo otisnete u istraživanje raznolike Nemačke i njenih gradova.

Krenite sa planiranjem prazničnog putovanja na vreme, mi smo naše planirali i organizovali sa prijateljima gotovo 2 godine družeći se i predlažući izlete, porodična okupljanja i mesta za „praznične zdravice“.

Dok se okrenete oko sebe, već ćete ponovo kititi jelku. Pustite neki od „christmas“ albuma i krenite da pretražujete smeštaj i opcije za putovanje.