Vesti, Zanimljivosti

Nova prestonica Kaira

Na četrdesetak kilometara od Kaira, iz peska niče nova prestonica Egipta, a sve to sa ciljem da se u narednih 40 godina smanje zagušenja saobraćaja i prenaseljenost u aktuelnom glavnom gradu Egipta. Procenjuje se da Kairo, koji se smatra najbrže rastućom gradom na svetu, trenutno ima oko 22 miliona stanovnika uz procenu da će za četiri decenije ta brojka biti udvostručena. 

Upravo nepodnošljiva prenaseljenost i preopterećenost grada, doveli su do zagađenosti i gužve, što je uticalo na to da se lepota Kaira i kvalitet života u njemu naruši. Iz tog razloga egipatske vlasti su 2016.godine pokrenule projekat izgradnje novog grada, koji će postati 25 glavni grad Egipta tokom svoje duge istorije i zameniti Kairo koji nosi ovu titulu još od davne 959.godine. Kako je najavljeno, ovo će biti ekonomska i kulturna metropola za 5 do 6,5 miliona ljudi koja će prateći trendove postati i prvi pametni grad u Egiptu. 
U novu prestonicu već ove godine biće premešteni parlament, vlada, ministarstva i strane ambasade, ali i oni najdubljeg džepa koji će sebi moći da priušte luksuzni život koji najavljuju reklamni bilbordi ovog za sada bezimenog grada.