Vesti, Zanimljivosti

Korak dalje ka zelenom gradu

Globalno zagrevanje i zagađenost su teme koje nas sve više zaokupljuju pa je svaki korak ka boljem kvalitetu življenja i te kako važan i primećen. Tako je London nedavno postavio ‘zelene’ klupe koje će vam poslužiti ne samo da se odmorite nakon ozbiljnog štrapca po gradu, već će radeći i kao filteri koji upijaju zagađenja iz vazduha, uticati da prilikom tog odmora zaista „dišete punim plućima“.

Kvalitet vazduha u glavnom gradu Velike Britanije je izuzetno loš, a zagađenost u poslednje vreme prevazilazi granice propisane u EU. Upravo iz ovog razloga, prateći druge vodeće svetske metropole poput Hongkonga, Amsterdama, Pariza i Osla, gradske vlasti Londona rešile su da postave „CityTree“ klupe u jednom delu grada.
Iako površinom nije velika, po informacijama proizvođača deluje poput 275 pravih stabala i godišnje može da filtrira do 265 tona ugljendioksida i ostalih čestica.

Zelena klupa proizvedena je u nemačkoj kompaniji Green City Solutions, koja želi da prenese ovu tehnologiju iz klupa dalje u zgrade, kako bi se u velikim gradovima redovno regulisao kvalitet i temperatura vazduha, čime bi se ublažili nepovoljni uticaji zagađenja vazduha na život i zdravlje stanovništva.