Karta za voz
Vesti

Friuli-Venezia Giulia

Italija je jedinstvena zemlja koja će vas pri svakoj poseti oduševiti nečim novim. Pored Milana, Venecije ili Rima koji su na listi gradova koje turisti najčešće posećuju, s apsolutno dobrim razlogom, svaki kutak Italije kojim kročite će vas prigrliti i impresionirati, uključujući i one manje poznate.

Ušuškana pokraj Slovenije i Austrije, regija Friuli-Venezia Giulia pruža priliku za uživanje u brojnim lepotama, ali je odlučila i da uveseli turiste jednom interesantnom ponudom. Naime, do kraja maja naredne godine posetiocima se nudi besplatna karta vozom odnosno povrat novca za putovanja u neki od četiri grada koji pripadaju ovoj regiji, a to su Trst, Udine, Grado i Linjano Sabiadoro. Ukoliko ste se zainteresovali, možete očekivati još iznenađenja koja Friuli-Venezia Giulia pruža i slobodno se prepustiti istraživanju severne regije. Ova inspirativna inicijativa podrazumeva besplatnu FGV karticu koja traje 48 sati, a putnicima omogućava besplatan ili povoljniji pristup uslugama javnog prevoza, kao i obilazak zanimljivih turističkih atrakcija, poput istorijskih mesta, muzeja i mnogih drugih znamenitosti. Zvuči privlačno, zar ne?

U Salone deli Incanti u Trstu, od 25. novembra ove godine do 10. aprila 2023. imate priliku da pogledate Benksijevu izložbu. Trst, kao glavni grad ove regije, nalazi se u blizini slovenačke granice i Udina, gde ćete sigurno ostati zadivljeni rimskim relikvijama i obilaskom prelepih lokacija na kojim možete degustirati najukusnija bela vina po kojim je ova regija prepoznata kao jedna od najboljih u Evropi. Linjano Sabiadoro krase magične italijanske plaže, dok Grado predstavlja tihu, mirniju verziju Venecije zbog kanala koji prolaze duž ovog neobičnog primorskog sela.

Zadivljujuća arhitektura gradića uz more i među planinama, gastronomska ponuda i bogat kulturni život samo su neke od stvari koje daju čar nama najbližoj italijanskoj regiji na severu zemlje. Putovanje u Italiju uvek je odlična ideja jer gde god se uputili ona će vas fascinirati svojim obalama i prostranim vinogradima, stoga spremite kofere i uputite se u nezaboravan obilazak gradova regije Friuli-Venezia Giulia koja će zasigurno opravdati vaše poverenje.