Vesti

Najbolje nacionalne kuhinje na svetu


Kakvi su ljudi neka zemlje, pored toga što učite njihovu kulturu i tradiciju, možete spoznati kroz nacionalnu kuhinju. Divan način da saznate o stanovnicima mesta u kom boravite jeste da probate njihovu hranu. Koliko je začinjena, koje namirnice preferiraju, koje će piće poslužiti uz određeno jelo daće vam potpino nov pogled na kulturu zemlje koju istražujete.

Ukusi su različiti, ali CNN je napravio listu deset najboljih kuhnja na svetu sa kojom će se većina složiti.

Na desetom mestu su se našle Sjedinjene Američke Države koje su poznate po hamburgerima, čizburgerima i raznovrsnoj brzoj hrani, međutim, veliki deo hrane na prostorima Amerike je donet iz nekog drugog dela sveta. Pica je tradicionalno jelo Italije, kobasice su nemačke, ali ćete ih često naći u američkim fast food-ovima.

Meksiko se našao na jednom mestu pre Amerike sa svojim prepoznatljivim takosima i buritom. Njihova hrana je dosta začinjena pa je ova kuhinja, bogata bojama, čest izbor gurmana. Meksička nacionalna kuhinja ima toliko različitih kombinacija, da kada bi trebalo da jedete  samo ovu hranu danima, mogli biste tako da kombinujete da ni jednog dana ne jedete isto.

Na osmom mestu CNN-ove liste našla se zemlja koja u svojoj kuhinji koristi različite kombinacije biljaka i začina koji u svakom jelu proizvode složene ukuse – Tajland. Oni spajaju kiselo, slano, slatko, hrskavo i mekano u jednom jelu. Tajlanđani su poznati po gostoprimstvu i uličnoj hrani koja je velika atrakcija za turiste.

Sledeća zemlja bliža vrhu liste je Grčka. Domaće maslinovo ulje daje poseban ukus grčkim tradicionalnim jelima, ali je i divan dodatak feta siru, šarenim salatama i pečenom mesu. Mada, od svega ovoga treba ipak izdvojiti giros i suvlaki zbog kojih se turisti često vraćaju grčkim turističkim destinacijama.   

Indija je zemlja raznovrsnih boja, pa su tako i začini u ovoj zemlji šareni i raznoliki. Ne postoje pravila za upotrebu začina sve dok to rezultira nečim ukusnim, pa isti začin možete koristiti i za slatko i za slano. Velika količina začina učiniće da ne osetite da li ste pojeli parče mesa ili povrće . Tako se ova kuhinja našla na šestom mestu.

Peto mesto pripada Japanskoj hrani koja je poznata po sušiju i Miso supi. Japanci su, kao i u poslu,  veoma precizni u pripremi hrane, a mnogi koji probaju suši pokušavaju da ga naprave kod kuće. Međutim, dok ne posetite Japan, nećete uživati u pravom ukusu njihove nacionalne kuhinje.

Španci su poznati po tome što vole da se vesele, da popiju i pojedu. Hedonistička kultura Španije iznedrila je neka od najlepših jela na svetu poput paelje i gaspačoa. Tako se španska kuhinja, na četvrtom mestu, našla jako blizu vrhu.

 Ako ste ljubitelj malih obroka, ali ipak volite da uživate u kvalitetnoj hrani, treća zemlja sa ove liste, Francuska je idealna turistička destinacija za vas. Parižani smatraju da je važnije da jedete dobru hranu, nego da pojedete veliku količinu. Svoje dvonedeljne odmore Francuzi će posvetiti istraživanju dobrih vina i sireva širom zemlje, pa je ovakva turistička tura namenjena pre svega hedonistima.

Veruje se da su Kinezi narod koji je najviše opsednut hranom. Pored toga što kombinuju i probaju svašta, oni čine da ta hrana bude preukusna. Tako su se našli na drugom mestu liste najlepših kuhinja na svetu.

Verovatno mnogi pretpostavljaju ko se našao na prvoj poziciji ove gurmanske liste. Italija je zemlja poznata po svojim sosovima od paradajza, pastama i desertima. Njihova hrana se lako sprema, ali se u njoj još lakše uživa. Svojom lakoćom pripreme Italijanska kuhinja je postala hrana svakog čoveka. Stavite špagete u vodu, pomešajte sos od paradajza, maslinovo ulje, beli luk i bosiljak i donesite duh Italije za svoj sto.  

Ako ste gurman i na hranu gledate kao na posebnu vrstu uživanja, putujte i probajte neka od najlepših jela sveta kao što je pica u Napulju, ili istražujte i napravite poslastice poput španskog ćurosa u svom domu.

Prijatno!

Foto: Jakub Kapusnak